Hrvatski premijer Zoran Milanović razgovarao je u četvrtak u Bruxellesu s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, koji mu je rekao da vojno pojačanje koje Mađarskoj šalje Češka neće biti upućeno na granicu s Hrvatskom.


Zoran Milanović je s Orbanom kratko razgovarao uoči početka summita čelnika EU-a u Bruxellesu. Neslužbeno se doznaje da je Orban potvrdio Milanoviću da češka vojna pomoć neće ići na hrvatsku granicu i da će, ako uopće bude slana, biti poslana samo na granicu sa Srbijom.

Vezani članci Slika nije dostupna U Mađarsku zbog migranata stižu policijska pojačanja iz središnje Europe Slika nije dostupna Mađari: 'Milanovićeve izjave posljedica su njegove zabrinutosti ishodom izbora'

Mađarska je nedavno zatražila od zemalja članica Višegradske skupine da joj pomognu u čuvanju granicu slanjem vojnih i policijskih službenika.

Orban je pri dolasku na summit izjavio mađarskim novinarima da će nakon summita EU-a i sastanka četiriju zemalja Višegradske skupine moći reći kada će i hoće li zatvoriti granicu prema Hrvatskoj, ističući da je to drugo najbolje rješenje, a prvo je zatvaranje grčke granice.

"Moramo čekati sastanak Višegradske skupine, moramo razgovarati u Europskom vijeću. Sutra ujutro moći ćemo nešto konačno o tome. Mi smo spremni, možemo zatvoriti granicu u roku jednog sata", izjavio je Orban po dolasku na summitu EU-a u Bruxellesu odgovarajući na pitanje novinara kada će zatvoriti granicu prema Hrvatskoj.

"Možemo zatvoriti granicu u roku od sat vremena, ali to je tek drugo najbolje rješenje, najbolje bi bilo zatvaranje grčke granice i to je ono što bismo željeli postići ovo popodne", dodao je Orban.

Ako ne padne odluka o Grčkoj...

Visoki vladin izvor javio da je mađarska ograda prema Hrvatskoj dovršena, a ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je poručio Hrvatskoj da bude spremna na zatvaranje granice.

Mađarska će zatvoriti granicu prema Hrvatskoj kako bi zaustavila priljev tisuća ilegalnih migranata ako čelnici Europske unije ne dogovore zajedničke snage koje bi migrante zaustavljale na obalama Grčke, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

'Pozvali smo Grčku i Europsko vijeće da uspostave zajedničke europske snage koje bi štitile vanjsku schengensku granicu', rekao je Szijjarto u intervjuu za Reuters.

"Nažalost, takva odluka još nije donesena. Ako danas i sutra odluku ne donesu na sastanku Europskog vijeća, tada stvarno trebamo ozbiljno razmotriti zaštitu Schengena na hrvatsko-mađarskoj granici", rekao je mađarski ministar.

Na sastanku u Bruxellesu sudjeluje mađarski premijer Viktor Orban koji je nešto ranije rekao da će nakon summita EU-a i sastanka četiriju zemalja Višegradske skupine moći reći kada će, te hoće li zatvoriti granicu prema Hrvatskoj, a dodao je da je zatvaranje drugo najbolje rješenje, a prvo je dakako zatvaranje grčke granice.

Zatvaranje granice prema Hrvatskoj trebalo bi biti provedeno na način kako je to bilo učinjeno sa Srbijom u rujnu zbog čega se migrantski val preusmjerio na Hrvatsku kao tranzitnu zemlju na putu migranata prema zapadnoj Europi.

Mađarska ograda prema Hrvatskoj dovršena, a Orban najavio: 'Možemo zatvoriti granicu u roku sat vremena'

"Bit će točno kao što je bilo na granici prema Srbiji. Upravo tako", rekao je Szijjarto i dodao da neće biti nikakva "koridora" za migrante prema zapadu.

Prema njegovim riječima službena Budimpešta već je o tome obavijestila susjedne zemlje, Sloveniju, Austriju te Njemačku kamo streme gotovo svi migranti, a sve tri su kao i Mađarska unutar schengenske zone slobodnog kretanja ljudi, što Hrvatska još nije. Reuters podsjeća da bi se u slučaju zatvaranja granice prema Hrvatskoj migranti mogli preusmjeriti na Sloveniju kao tranzitnu zemlju ili ostati 'zarobljeni' u Hrvatskoj čije se vlasti bore s teškim teretom priljeva tih ljudi.

U Mađarsku - samo regularnim putem

Szijjarto je objasnio da bi s mađarskim zatvaranjem "zelene granice" migranti u tu zemlju mogli ući samo regularno, dakle preko graničnih prijelaza i s valjanim putnim ispravama, a "ako ih nemaju trebaju podnijeti zahtjev za azil".

Mađarska je stvorila dvije takozvane tranzitne zone u kojima migranti mogu podnijeti zahtjev za azil, no većina tih zahtjeva se odbije, jer je Srbija sigurna zemlja za izbjeglice. Ilegalne migrante mađarske vlasti sudski gone jer ih zateknu u prekršaju.
Bude li se Hrvatska kao članica Europske unije držala europskih propisa i registrirala tražitelje azila, oni će morati ostati u Hrvatskoj dok se njihovi zahtjevi ne obrade, ustvrdio je nadalje Szijjarto.

"Ne bude li ih Hrvatska registrirala, onda će morati zahtjeve podnijeti na mađarsko-hrvatskoj granici ako nemaju putne isprave. To će biti potpuno drukčija situacija", objasnio je. "Strogom zaštitom naših južnih granica ... šaljemo im poruku da nema smisla kretati na put", rekao je mađarski šef diplomacije.

Prema mađarskim podacima svakog dana između 5000 i 8000 migranata prelazilo iz Hrvatske preko Mađarske u Austriju.

Szijjarto je poručio Hrvatskoj da bude spremna na zatvaranje i podsjetio da je hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio da "oni mogu bolje vladati situacijom nego Mađarska".

"Ako je to njegova izjava, moramo mu vjerovati, jer on je premijer", rekao je Szijjarto.
"Austrija je također svjesna da se to može dogoditi. Razgovarao sam s njemačkim kolegom i Nijemci su svjesni da možemo donijeti takvu odluku", rekao je Szijjarto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju