Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put u osam mjeseci

Veliki party u Španjolskoj: Uz digitalne propusnice uživali na plesnom podiju

Girona je ovog vikenda, prvi put u osam mjeseci, imala zabavan noćni život i to zahvaljujući pilot projektu digitalnih propusnica za koje se vlasti nadaju da će omogućiti druženje bez širenja koronavirusa.

U sjeveroistočnoj pokrajini Katalonije koncerti su zabranjeni od listopada, dok su se restorani i barovi od prosinca morali zatvarati noću.

Pročitajte i ovo Dva desetljeća od napada na vlakove, drukčije džihadističke prijetnje Španjolskoj prošlo je 20 godina U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Europi ubijene 192 osobe: "Ne smijemo smanjiti oprez, imaju ogromnu sposobnost sposobnost mutiranja i prilagodbe" Prosvjed u Madridu - 1 Zabranjeni referendum Tisuće prosvjednika u Madridu tražilo ostavku premijera: "Ni amnestija, ni samoodređenje"

No, prema programu za oživljavanje ugostiteljskog sektora, stanovnici Girone na jednu su večer mogli dobiti digitalnu propusnicu koja im omogućava odlazak na koncert ili večeru u jednom od pet restorana.

Za to su morali preuzeti aplikaciju na svoj mobitel i imati negativan antigenski test na covid-19, PCR test ili dokaz da su već imali koronavirus.

Oko 250 karata za subotnji izlazak razgrabljeno je u roku od 20 minuta.

"Ovo mi se čini odličnim jer nas sve to mentalno pogađa. Možemo biti fizički dobro, ali ne i psihički pa mislim da su ovakve aktivnosti, kontrolirane i uz sigurnosne mjere, sjajne", rekla je tvornička radnica Susana Bergaz (26).

Pet restorana koji su sudjelovali u projektu moglo je raditi s 80 posto kapaciteta. Propusnica vrijedi 36 sati, a košta između 2,50 i 8,50 eura.

"Inicijativa Otvorena Girona projekt je koji ima za cilj testiranje modela digitalnih propusnica kojima se pokazuje negativan test ili dokaz cijepljenja kako bi se Girona ponovno otvorila na siguran i kontroliran način", rekli su u nedjelju u priopćenju organizatori Blockchain Centra iz Katalonije.

"Probni koncert u Barceloni u ožujku, gdje je pet tisuća ljudi napravilo brze testove na covid-19 i zabavljalo se bez distance nije potaknulo zarazu", rekli su organizatori ranije ovog mjeseca, čime su dali nadu osiromašenom sektoru glazbe i organizacije koncerata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene