Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlaznost oko 47 posto

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu: Samoopredjeljenje Albina Kurtija ostvarilo premoćnu pobjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokret Samoodređenje (Vetëvendosje) Albina Kurtija uvjerljivi je pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu s 48 posto osvojenih glasova, pokazuju preliminarni rezultati Središnjeg izbornog povjeresntva (CIK) objavljeni u nedjelju navečer u Prištini na temelju više od polovice prebrojanih glasova.

Kurtijevom pokretu pobjeda bi, prema izbornim anketama objavljenim poslije zatvaranja birališta u 19 sati, mogla donijeti 53 posto glasova, te 58 od ukupno 120 mandata u Skupštini Kosova.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić ZAJEDNO HRVATSKA Todorić osnovao stranku i obećao borbu protiv korupcije Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

Slijede Demokratska partija Kosova s 18,32 posto i Demokratski savez Kosova s 13,65 posto, dok je Srpska lista, kako vodeća partija u političkom korpusu kosovskih Srba, objavila pobjedu s osvojenih 3,81 posto glasova.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić objavio je da su s tim postotkom osigurali svih 10 mandata koji su u Skupštini zajamčeni predstavnicima srpske zajednice.

U izbornoj utrci za 120 zastupničkih mjesta u kosovskom parlamentu sudjelovalo je ukupno 1052 kandidata ispred 28 političkih partija, pokreta, koalicija i građanskih inicijativa.

"Kosovo se danas, kao neovisna država, vraća svom narodu kao nositelju suvereniteta", poručio je u prvoj izjavi komentirajući preliminarne izborne rezultate vođa Samoodređenja i donedavni premijer Albin Kurti.

Kandidat Demokratskog saveza Kosova (DSK) za premijera i aktualni predsjednik kosovske vlade Avdullah Hoti izjavio je večeras novinarima u Prištini da preuzima "punu odgovornost" za rezultat svoje stranke, ocijenivši kako su "rezultati drugačiji od očekivanih ".

Kandidat za premijera ispred Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hoxhaj čestitao je Pokretu Samoodređenje pobjedu na parlamentarnim izborima i pozvao taj pokret da "radi na jačanju države", napomenuvši da DPK neće biti dio buduće vlade.

Komentirajući u nedjelju navečer preliminarne rezultate kosovskih izbora srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić čestitao je Srpskoj listi na osvojenih 10 mandata, rekavši kako se nadao takvom ishodu

"To je važna stvar i nama predstoji težak period", rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Posljednji parlamentarni izbori na Kosovu održani su u listopadu 2019. godine, kada je za predsjednika Vlade izabran vođa Samoodređenja Aljbin Kurti, ali je Kurtijevoj vladi već u ožujku 2020. godine izglasano nepovjerenje, a Skupština Kosova je u lipnju glasala za izbor nove vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem iz Demokratskog saveza Kosova.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene