Albin Kurti
Albin Kurti Foto: Afp

Pokret Samoodređenje (Vetëvendosje) Albina Kurtija uvjerljivi je pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu s 48 posto osvojenih glasova, pokazuju preliminarni rezultati Središnjeg izbornog povjeresntva (CIK) objavljeni u nedjelju navečer u Prištini na temelju više od polovice prebrojanih glasova.


Kurtijevom pokretu pobjeda bi, prema izbornim anketama objavljenim poslije zatvaranja birališta u 19 sati, mogla donijeti 53 posto glasova, te 58 od ukupno 120 mandata u Skupštini Kosova.

Vezani članci Aleksandar Vučić Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...'' Njemačka ekstremna desnica (Foto: AFP) Pred Njemačkom je napeta izborna godina: Merkel objavila da se neće ponovno kandidirati, tko će zauzeti njenu poziciju?

Slijede Demokratska partija Kosova s 18,32 posto i Demokratski savez Kosova s 13,65 posto, dok je Srpska lista, kako vodeća partija u političkom korpusu kosovskih Srba, objavila pobjedu s osvojenih 3,81 posto glasova.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić objavio je da su s tim postotkom osigurali svih 10 mandata koji su u Skupštini zajamčeni predstavnicima srpske zajednice.

U izbornoj utrci za 120 zastupničkih mjesta u kosovskom parlamentu sudjelovalo je ukupno 1052 kandidata ispred 28 političkih partija, pokreta, koalicija i građanskih inicijativa.

"Kosovo se danas, kao neovisna država, vraća svom narodu kao nositelju suvereniteta", poručio je u prvoj izjavi komentirajući preliminarne izborne rezultate vođa Samoodređenja i donedavni premijer Albin Kurti.

Kandidat Demokratskog saveza Kosova (DSK) za premijera i aktualni predsjednik kosovske vlade Avdullah Hoti izjavio je večeras novinarima u Prištini da preuzima "punu odgovornost" za rezultat svoje stranke, ocijenivši kako su "rezultati drugačiji od očekivanih ".

Kandidat za premijera ispred Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hoxhaj čestitao je Pokretu Samoodređenje pobjedu na parlamentarnim izborima i pozvao taj pokret da "radi na jačanju države", napomenuvši da DPK neće biti dio buduće vlade.

Komentirajući u nedjelju navečer preliminarne rezultate kosovskih izbora srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić čestitao je Srpskoj listi na osvojenih 10 mandata, rekavši kako se nadao takvom ishodu

"To je važna stvar i nama predstoji težak period", rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Posljednji parlamentarni izbori na Kosovu održani su u listopadu 2019. godine, kada je za predsjednika Vlade izabran vođa Samoodređenja Aljbin Kurti, ali je Kurtijevoj vladi već u ožujku 2020. godine izglasano nepovjerenje, a Skupština Kosova je u lipnju glasala za izbor nove vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem iz Demokratskog saveza Kosova.