Četvero policajaca, među kojima je žena, ubio je nožem u policijskoj postaji u Parizu službenik zaposlen u istoj postaji kojeg su zatim ubili policajci, što se nikad nije dogodilo u toj instituciji.

Galerija


Napad se dogodio u četvrtak prijepodne u policijskoj postaji u povijesnom središtu prijestolnice, blizu katedrale Notre Dame, gdje je sjedište nekoliko glavnih uprava pariške policije.

Vezani članci Pucnjava u zagrebačkim Dugavama - 6 Drama u Novom Zagrebu, čuo se pucanj: Policija na terenu, ozlijeđen muškarac Suzavac, ilustracija Policajci devetogodišnjakinji stavili lisice i pošpricali je suzavcem: ''Ponašaš se kao dijete! Ovo ti je posljednja šansa''

Istražitelji istražuju napad kao osobni obračun, reklo je više izvora. Napadač koji je ubijen u dvorištu policijske zgrade radio je u Obavještajnoj upravi policijske prefekture, u informatičkoj službi i bio je invalid.

"Osumnjičenik je počeo napad u svom uredu iz kojeg je izašao i nastavio napad na drugim mjestima u zgradi prefekture", rekao je Loic Travers, čelnik sindikata Saveza nacionalne policije, za BFMTV.

"Uzoran radnik, besprijekorne prošlosti" radio je u policiji "više od 20 godina", dodao je.

Ministar unutarnjih poslova Christopher Castaner koji je trebao otputovati u Tursku, odgodio je put i obišao mjesto događaja. Pridružili su mu se predsjednik Emmanuel Macron, koji je došao "pružiti potporu i solidarnost svim zaposlenicima", premijer Edouard Philippe i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

"Policija ne pamti da bi netko napao svoje kolege", komentirao je za BFMTV Denis Jacob, čelnik sindikata Policijska alternativa CFDT koji je spomenuo ozračje "prekida kontakata među nama" i "dehumanizaciju institucije".

Ubojstvo se događa dan nakon prosvjeda tisuća policajaca u Parizu u takozvanom Hodu gnjeva, što nije viđeno u zadnjih gotovo 20 godina.

Potvrđujući smrt, ministar unutarnjih poslova rekao je kako je napadač radio sa žrtvama: "Radio je s tim kolegama i nikada nije pokazivao poteškoće u ponašanju ili bilo što drugo. Naše misli su s obiteljima žrtava", rekao je.

"Policajci su panično trčali", rekao je listu Le Parisien očevidac koji je bio u dvorištu . "Bilo mi je čudno čuti pucnjeve jer to nije mjesto na kojem bi tako nešto očekivali", dodao je.

''Ljudi su trčali posvuda, plakali su. Čuo sam pucanj. Nekoliko trenutaka poslije vidio sam policajce kako plaču. Bili su u panici'', ispričao je za AFP svjedok Emery Siamandi, prevoditelj koji se u trenutku napada nalazio u zgradi u kojoj je smještena policijska uprava.

Četrdesetpetogodišnji policijski zaposlenik koji je u četvrtak ubio četvero svojih kolega u pariškom policijskom stožeru nedavno je navodno prešao na islam, objavila je francuska televizija BFM TV.