Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mohamed Abrini, glavni osumnjičenik za napade u Parizu i u Bruxellesu, optužen je u ponedjeljak u francuskoj prijestolnici u istrazi o džihadističkim napadima 13. studenog 2015., priopćili su njegovi odvjetnici.


Mohamed Abrini, koji je 9. travnja uhićen u Belgiji i od tada je u ondje u pritvoru, izručen je u ponedjeljak Francuskoj na jedan dan kako bi ga sudac za slučajeve terorizma mogao optužiti u pariškoj Palači pravde, kamo je doveden u pratnji elitnih francuskih snaga.

Vezani članci Ukidanje nošenja maski, ilustracija Stotine ljudi bez maske prosvjedovale u prijestolnici Europe: "Nema korone, to je obična gripa!" Slika nije dostupna Tony Abbott: Australija stoji 'rame uz rame' s Francuskom

"Sudac istrage ga nije ispitao", rekli su njegovi odvjetnici, Emmanuel Pierrat i Stanislas Eskenazi.

Mohamed Abrini je identificiran kao jedan od glavnih osumnjičenika za napade u Parizu i na stadionu u okolici francuske prijestolnice u kojima je poginulo 130 ljudi, zahvaljujući tome što su ga snimile nadzorne kamere dva dana prije napada dok se vozio u automobilu kojim su se bombaši samoubojice dovezli na Stade de France.

Abrini je tada bio u društvu Salaha Abdeslama, jedinog iz skupine pariških napadača koji je još živ.

Abrini koji je par mjeseci bio u bijegu, priznao je nakon uhićenja da je "muškarac sa šeširom" kojeg se vidi na videosnimkama u bruxelleskoj zračnoj luci 22. ožujka u društvu dvojice džihadista neposredno prije njihova bombaškog napada. U napadu u podzemnoj željeznici i u bruxelleskoj zračnoj luci poginule su 32 osobe.

Njegovi odvjetnici su iznijeli prigovor što mu se za pariške napade istodobno sudi u Francuskoj i u Belgiji, budući da je Bruxelles sa svoje strane pokrenuo sudski postupak.

"Može li se u pravnoj državi, u ovom slučaju u Francuskoj i Belgiji, dvaput suditi za isto kazneno djelo?", pitaju se Abrinijevi odvjetnici. (Hina)