Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarni incident

Paranoja: Prepoznala diskriminaciju tamo gdje nitko drugi nije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska policija dobila je neobičan zadatak - utvrditi je li Charles Darwin bijelac.

Naime, sve je započelo sa 'spornim' posterom koji je bio najava roditeljskog sastanka u jednoj osnovnoj školi u Londonu, a kojeg je po školi polijepio David Moyle, službenik zadužen za razvoj školskog programa. Na posteru je bio prikazan znanstvenik Charles Darwin okružen ljutitom gomilom naoružanom bakljama i poljoprivrednim oruđem.

Pročitajte i ovo Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 9 Nepravomoćna odluka Rasist koji je vrijeđao strance dobio 10 mjeseci zatvora: "Smatram da sam ja žrtva u cijelom slučaju, na mene je pokrenut medijski linč" Derek Chauvin Napad nožem Napad u zatvoru: Izboden bivši policajac osuđen za ubojstvo Georgea Floyda

Moyle se posterom htio satirično našaliti usporedbom seljačke bune s bunom roditeljima koji zahtijevaju veće školske standarde. No, tu je šalu tamnoputa ravnateljica Shirley Patterson shvatila vrlo osobno.

>> Potvrđeno: Obama je crnac

Prema njezinom shvaćanju, Darwin s postera predstavlja nju, a bijesna gomila su roditelji bijelci koji je žele napasti. Shirley je poster usporedila sa scenom iz filma 'Mississippi u plamenu' o rasističkim linčovanjima Ku Klux Klana. Rekla je da se boji za sigurnost svoju i svoje djece.

Poster je prijavila policiji pod tvrdnjom da se radi o uznemiravanju. Na slučaju je dva tjedna radilo desetak policajaca, a zaključak je bio da je Darwin bijelac te da nema dokaza za uznemiravanje na rasnoj osnovi. Vlasti nisu htjele iznijeti pojedinosti o istrazi te se neće raspravljati kako to da je prikaz bijelog, bradatog znanstvenika zamijenjen sa tamnoputom ravnateljicom i zašto se to toliko dugo utvrđivalo.

No, školsko vijeće je utvrdilo da je poster 'veoma uznemirujući' pa je autor postera ipak suspendiran, piše Daily Mail. Moyle je razočaran što je škola pokušala kriminalizirati situaciju s posterom te što uopće nisu o tome s njim razgovarali. Posteri su trebali, rekao je Moyle, nasmijati roditelje jer ih prikazuje kao u seljačkoj buni. 'Roditelji, učitelji i policija nisu u posteru vidjeli ništa sporno. No, kad se uključilo školsko vijeće sve se promijenilo', rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene