Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Molio sam Boga da blagoslavi Libanon'

Papa u Libanonu: 'Recite 'Ne' osveti, 'Da' pluralnom društvu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. pozvao je narode na Bliskom istoku da 'kažu ne osveti' i odustanu od 'verbalnog i fizičkog nasilja', pozivajući ih da prihvate 'pluralno društvo'.

Poglavar Katoličke crkve je drugog dana svog posjeta Libanonu u predsjedničkoj palači Baabdi, blizu Bejruta, uputio poruku pred više stotina libanonskih uglednika iz svijeta politike, religije i kulture, među kojima su bili i čelnici muslimanskih zajednica.

U trenutku kada se nad čitavu regiju nadvila prijetnja sirijskog sukoba i nasilni prosvjedi protiv zbog američkog filma koji vrijeđa islam, Papa se u svom govoru osvrnuo na vjerske i društvene uvjete koji mogu pomoći uspostavi mira u čitavoj regiji.

Papa je zatražio da se 'odustane od verbalnog i tjelesnog nasilja' koje je 'uvijek napad na ljudsko dostojanstvo, kako počinitelja tako i žrtve', dodao je, ne spomenuvši izrijekom najnovije nasilje zbog filma kojim se vrijeđa islam.

Pročitajte i ovo Ilustracija novinara u ratom pogođenom području Analizirana audio snimka Izraelski tenk napao novinare u Libanonu: Izvješće otkriva šokantne detalje Papa Franjo otkazao obveze simptomi gripe Papa Franjo ponovno otkazao obveze zbog zdravlja, javili se iz njegovog ureda

>> Papa potpisao Apostolsku pobudnicu

'Moramo reći ne osveti, priznati svoje pogrješke, prihvatiti ispriku ne tražeći je i, napokon, oprostiti. Jer jedino se davanjem i primanjem oprosta postavljaju čvrsti temelji za pomirbu i mir', istaknuo je Sveti Otac.

'Samo tako može rasti sloga između kultura i vjera, poštovanje bez oholosti', rekao je Benedikt XVI. 'Kršćanstvo i islam u Libanonu stoljećima žive na istom prostoru. Nije rijetkost da su u istoj obitelji zastupljene dvije vjere. Ako je to moguće u jednoj obitelji, zašto ne i na razini čitavog društva?', upitao se Papa.

'Sloboda ispovijedanja i življenja svoje vjere mora biti omogućena svima a da pritom svoj život i slobodu ne izlažu opasnosti', istaknuo je. Na kraju je kazao da je 'molio Boga da blagoslovi Libanon i sve stanovnike regije u kojoj su rođene velike religije i plemenite kulture'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene