Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvao kršćane da se ne boje

Papa potpisao Apostolsku pobudnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. u petak je kršćane pozvao da se ne boje prijetnji na Bliskom istoku te je preporučio židovima, kršćanima i muslimanima da se trude iskorijeniti vjerski fundamentalizam, koji je poput prijetnje smrću.

Papa je u petak navečer u bazilici svetog Pavla u Harissi blizu Bejruta potpisao apostolsku pobudnicu, namijenjenu biskupima na Bliskom istoku. Harissa je prvi grad, koji će posjetiti u sklopu trodnevnog posjeta Libanonu.

Pobudnica pod nazivom 'Crkva na Bliskom istoku' potpisana je u sjedištu Melkitske katoličke crkve u Harissi, dvije godine nakon Biskupske sinode održane u jesen 2010. u Vatikanu i neposredno prije Arapskog proljeća.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović MOLITVE UZ PAPU Ivana Petrović iz Rima o papi emeritusu Benediktu XVI.: "Posebno je bio nadahnut životom kardinala Alojzija Stepinca" Emilio Marin - 1 POSEBNA VEZA Bivši veleposlanik Emilio Marin prisjetio se dirljivih uspomena na preminulog papu Benedikta XVI.

>> Papa: Fundamentalizam je 'krivotvorenje religije'

Dokumentom se inzistira na dugogodišnjoj prisutnosti kršćana kao 'sastavnog dijela' Bliskog istoka, na 'zdravome laicizmu', odbacivanju nasilja, na transparentnom načinu upravljanja financijama Crkve, prihvatu kršćanskih izbjeglica, ali i imigranata.

Pred biskupima, koji su stigli iz Iraka i iz Egipta, Papa je izrazio solidarnost s 15 milijuna kršćana, koliko ih živi u 17 zemalja Bliskog istoka, kolijevci kršćanstva: 'Zazivam Božju milost na sve vas i u svakome trenutku, dragi kršćani Bliskoga istoka. Pozivam vas da ne strahujete, da živite istinu i da njegujete čistoću vjere.'

>> Papa doputovao u Libanon, uputit će poruku suživota kršćanima i muslimanima

'Cijela je Crkva čula tjeskoban krik i vidjela očajničke poglede tolikih muškaraca i žena, koji žive u velikim napetostima, koji žive u strahu, zabrinutosti, ali žele i dalje slijediti Krista, no u tome su često spriječeni', rekao je Papa, aludirajući na prijetnje upućene kršćanima od Perzijskog zaljeva preko Sirije.

Benedikt je pozvao čelnike da inspiraciju crpe u odlukama cara Konstantina Velikog, koji je 313. legalizirao kršćanstvo zakonskim aktom poznatim kao Milanski edikt, kojim je proglašena vjerska ravnopravnost i prestanak progona kršćana. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene