Dočekan od tisuća Mjanmaraca u tradicionalnoj odjeći, papa Franjo doputovao je u ponedjeljak u Yangon u delikatni posjet koji počinje susretom s moćnim šefom vojske, optuženim da provodi "etničko čišćenje" protiv muslimanske manjine Rohindža.

Galerija


General Min Aung Hlaing trebao bi se sastati s Papom u Yangonu krajem dana, a taj je sastanak naknadno dodan u Papin raspored boravka u Mjanmaru. Susret s Papom mogao bi šefu vojske omogućiti da se pozicionira kao najvažniji sugovornik prije Papina susreta u utorak s vladom nobelovke Aung San Suu Kyi.

Vezani članci Papa Franjo Vatikan se oglasio o Papinim izjavama o istospolnim brakovima: Sporni dio izvučen iz konteksta, autor filma nedostupan za komentar Papa i džoint Slika Pape užasno zabavlja korisnike Twittera, pogledajte neke od najboljih uradaka

S mjanmarskim i vatikanskim zastavama brojni katolici iz svih krajeva Mjanmara došli su kako bi vidjeli Papu.

Do posjeta 80-godišnjeg Pape dolazi u ključnom trenutku za zemlju koju potresaju snažne međuvjerske napetosti i pod međunarodnim je pritiskom unazad tri mjeseca, a nasilje ponovno izbija na zapadu zemlje.

Oko 620.000 muslimana Rohindža pobjeglo od kraja kolovoza iz svojih sela u državi Rahin od vojne represije nazvane u UN-u "etničkim čišćenjem". (Hina)