Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. usprotivio se, tijekom opće audijencije na prepunom Trgu svetog Petra u Rimu, upotrebi nasilja u vjerske svrhe, izrazivši na koncu svog obraćanja i nadu da će se smiriti neredi u Budimpešti.


'Ne religiji i nasilju', rekao je Papa i naglasio kako 'religija i razum idu zajedno'.

Vezani članci Slika nije dostupna Putin u Vatikanu: Ruski predsjednik po prvi put s papom Franjom Slika nije dostupna Papa Franjo: Žene imaju glavnu ulogu u razumijevanju vjere

Govoreći o svom putovanju u Bavarsku i oštrim reakcijama islamskog svijeta na njegov govor na sveučilištu u Regensburgu, Papa je ponovo naglasio kako je bio pogrešno shvaćen i kako mu nije bila namjera vrijeđati islam, koji također vjeruje u jedinog Boga.

'Vjerujem da se poslije prvih reakcija može otvoriti pravi dijalog', rekao je Benedikt XVI.

Islamski svijet Papu je optužio da je uvrijedio islam i proroka
Muhameda citirajući jednog bizantinskog cara iz 14. stoljeća koji je kazao kako Muhamed nije donio ništa novoga nego zlo i propagiranje širenja vjere mačem.

Taj citat je bio pogrešno shvaćen, rekao je Papa. Svojim predavanjem na sveučilištu u Regensburgu, Papa je, po vlastitim riječima, htio pozvati na 'dijalog kršćanske vjere sa suvremenim svijetom i svim religijama'. 

Dodao je kako se nada da je tijekom toga posjeta u više
prilika bilo jasno njegovo 'duboko štovanje religija i posebno
muslimana, s kojima obožavamo jedinog Boga i surađujemo u zaštiti prava, mira i slobode'. 

Te Papine riječi su vjernici na Trgu svetog Petra popratili dugim pljeskom.

Papa je izrazio žaljenje što je 'srednjevjekovni citat' u njegovu
predavanju u Njemačkoj o islamu pogrešno shvaćen. 'Jasno je da nisam ni na koji način htio učiniti mojim taj polemički sadržaj', kazao je Benedikt XVI.

Na općoj audijenciji Papa je govorio na više jezika ponovivši u više navrata kako nije htio uvrijediti islam.

Obrativši se na mađarskom jeziku Papa je vjernicima pristiglim iz Mađarske izrazio nadu u pozitivno rješenje problema koji su izazvali nerede u Budimpešti.

Benedikt XVI. stigao je helikopterom iz Castelgandolfa u Vatikan, a njegov se dolazak odvijao uz posebne mjere sigurnosti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju