Papa Franjo je u nedjelju u svojoj uskrsnoj poruci osudio "tako okrutno nasilje" nakon terorističkih napada u Šri Lanki u kojima je ubijeno blizu 200 ljudi i koji su bili izvedeni tako da se vremenski podudare s najvažnijim danom u kršćanskom liturgijskom kalendaru.

Galerija


Uz niz koordiniranih eksplozija u Šri Lanki u tri crkve i četiri hotela je po zadnjim podacima ubijeno je i ranjeno više stotina ljudi.

Vezani članci Papa Franjo (Foto: AFP) Papa Franjo predvodio bogoslužje na Veliki petak: Posvetio ga žrtvama trgovine ljudima i patnjama migranata Papa Franjo upućuje poruku Urbi et Orbi (Foto: Dnevnik.hr) Pred desecima tisuća vjernika: Papa uputio svijetu poruku Urbi et orbi, posebno zahvalio na jednom poklonu

"Želim izraziti blisku povezanost s kršćanskom zajednicom napadnutom prilikom okupljanja i molitve i sa svim žrtvama tako okrutnog nasilja. Molim za ranjene i one koji pate zbog tog dramatičnog događaja", rekao je papa Franjo obraćajući se oko 70.000 vjernika okupljenih na Trgu sv. Petra.

Papa Franjo je zatim pozvao na "mirna rješenja kako bi oružje prestalo ranjavati Libiju i da se omogući povratak izbjeglica u Siriju".

U tradicionalnoj uskrsnoj poruci, nakon blagoslova Urbi et orbi (Gradu i svijetu), Papa je uz ostalo pozvao na pomirenje u Južnom Sudanu.

"Neka oružje prestane ranjavati Libiju gdje ponovo posljednjih tjedna stradavaju nezaštićeni i gdje su brojne obitelji prisiljene napustiti domove", rekao je Papa iz Bazilike Svetog Petra.

"Savjetujem stranama da izaberu dijalog umjesto pritiska, kako bi se izbjeglo ponovno otvaranje rana iz desetogodišnjih sukoba i političke nestabilnosti", rekao je.

Žali i zbog Sirije

Borbe na ulazu u Tripoli su se udvostručile nakon što su snage vjerne vladi nacionalnog jedinstva (GNA) najavile "fazu napada" na postrojbe maršala Khalifa Haftara koje pokušavaju osvojiti libijsku prijestolnicu.

Papa koji pomno prati stanje u Siriji također je izrazio žaljenje što je sirijski narod "žrtva dugotrajnog sukoba, koji pratimo sve rezigniranije i čak indiferentno".

"Vrijeme je za obnovu predanosti političkom rješenju u odgovoru na opravdanom težnjom za slobodom, mirom i pravdom, koje rješava humanitarnu krizu i promiče siguran povratak raseljenih i onih koji su se sklonili u susjedne zemlje, posebice Libanon i Jordan", savjetovao je.

Papa je također ponovo pozvao predsjednika Južnog Sudana Salva Kiira i šefa pobunjenika Rieka Machara na nacionalno pomirenje. (Hina)