Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posvetio baziliku Sagrada Familia

Papa osudio istospolne brakove i pobačaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedovršena bazilika Sagrada Familia u Barceloni napokon je posvećena. Učinio je to papa Benedikt XVI. na misi u tom remek-djelu arhitekta Antonija Gaudija.

Papa je u homiliji nakon posvećenja bazilike pozvao sve zemlje da pruže 'pomoć i zaštitu' obitelji kao 'nerazdvojnom savezu muškarca i žene', javlja AFP. 'Nesebična i nerazdvojna ljubav muškarca i žene djelotovoran je okvir i temelj ljudskog života', naglasio je.

Španjolska, zemlja s dubokom katoličkom tradicijom, u nekoliko je posljednjih godina pod vodstvom socijalističkog premijera Jose Luisa Rodrigeza Zapatera donijela niz liberalnih zakona, uključujući legalizaciju istospolnih brakova i proširenje zakonskog okvira za pobačaj, i Vatikan je, kako piše dpa, smatra jednim od glavnih 'bojišta' u borbi za 'rekristijanizaciju' Europe.

'Život djece svet i nepovrediv od začeća'

Papa je poručio da se Crkva 'protivi svakom obliku negiranja života' i zatražio je da se 'život djece štiti kao svet i nepovrediv od trenutka njihova začeća' te da se 'natalitet stimulira, vrednuje i podržava na sudskoj, društvenoj i zakonskoj razini'.

Misa koju je predvodio papa Benedikt XVI. prva je misa u ovoj crkvi, a održana je 128 godina nakon početka gradnje. Za misu je vladalo veliko zanimanje pa su izvan crkve postavljeni veliki ekrani na kojima su je vjernici mogli pratiti. Na ulazu u katedralu papu su dočekali španjolski kralj Juan Carlos i kraljica Sofia.

>> Papa pozvao Europu da se otvori Bogu

>> Gay aktivisti vježbaju ljubljenje za papu

Inače, pri prolazu papamobila do Sagrade Familia među mnoštvom oduševljenih vjernika našlo se i otprilike 200 homoseksualaca, koji su se ljubili u znak protesta zbog protivljenja Crkve istospolnim brakovima. Papi su uzvikivali 'Odlazi' i 'Pedofil!' radi ponašanja Crkve u skandalima sa svećenicima pedofilima. (Hina)

Podržavate li stav pape o pobačaju i homoseksualnim brakovima?

  • Da, tako i živim
  • Ne
  • Briga me za stav pape
  • Ne znam

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene