Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gorljiv poziv

Papa Franjo u Betlehemu pozvao na mir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo doputovao je u nedjelju ujutro u Betlehem, na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje je na početku dvodnevnog hodočašća po palestinskom teritoriju i Izraelu uputio gorljiv poziv na mir i okončanje dugotrajnog izraelskog-palestinskog sukoba.

Poglavar Katoličke crvke doputovao je u Aman jordanskim vojnim helikopterom koji je sletio u Betlehemu, a dočekao ga je palestinski predsjednik Mahmud Abas, javlja agencija AFP.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

Kako su mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca zamrznuti, Sveti Otac izrazio je nadu 'da će se svi suzdržati od inicijativa i akcija koje proturječe želji za postizanjem istinskog sporazuma' u cilju osnutka palestinske države uz državu Izrael, prenosi Reuters.

'Za dobro sviju valja ojačati napore i inicijative kako bi se stvorili uvjeti za stabilan mir temeljen na pravdi, priznavanju prava svakog pojedinca i na zajedničkoj sigurnosti', rekao je papa Franjo u biblijskome gradu Betlehemu.

Papa Franjo pohvalio je dobre odnose između Svete Stolice i 'palestinske države' te istaknuo da je došlo vrijeme da 'svi smognu hrabrosti biti velikodušni i kreativni' u okončanju 'dugotrajnog sukoba koji je nanio toliko rana što tako teško zacijeljuju'.

Papa stigao u Jordan, prvu postaju svog pohoda Bliskom istoku

Papa zatim trebao služiti veliku misu ispred Bazilike Rođenja Isusova, na Trgu jasala, za 9603 uzvanika. Također će razgovarati s djecom u izbjegličkom kampu blizu Dheisheha, potom ručati sa siromašnim palestinskim obiteljima te popodne otputovati u Tel Aviv gdje će ga službeno primiti u Izraelu.

Dvadeset šest aktivista krajnje desnice koji su prosvjedovali protiv papina posjeta uhićeno je na brdu Sion u Jeruzalemu, objavila je u nedjelju izraelska policija. 'Prosvjednici okupljeni oko Davidove grobnice bacali su kamenje i boce na snage reda. Dva policajca lakše su ozlijeđena', kazao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld. Papa bi u ponedjeljak trebao služiti misu na brdu Sion. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene