Obavijesti Video Pretražite Navigacija
osjeća se bliskim

Papa shrvan stravičnim otkrićem masovne dječje grobnice, izravna isprika ipak izostala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo rekao je u nedjelju da je shrvan otkrićem posmrtnih ostataka 215 djece u bivšoj katoličkoj crkvi za domorodačke učenike u Kanadi i apelirao na poštivanje prava i kulture domorodaca.

Papa je pozvao kanadske političke i katoličke čelnike da "predano surađuju" kako bi rasvijetlili taj slučaj i pronašli način za pomirenje i cijeljenje rana. Franjo je rekao da se osjeća bliskim s "Kanađanima koje su ove šokantne vijesti istraumatizirale."

Pročitajte i ovo Učionica iz koje su oteta djeca u Kurigi 280 djece oteto u školi Nakon 17 dana oslobođena oteta djeca u Nigeriji: Vlada odbila platiti otkupninu od 690 tisuća dolara Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično''

Obraćajući se hodočasnicima i turistima na Trgu sv. Petra, Papa ipak nije uputio izravnu ispriku koju su brojni Kanađani zahtijevali od Katoličke crkve zbog njezine uloge u rezidencijalnim školama, koje su djelovale između 1831. i 1996. i u ime vlade vodile su ih kršćanske crkve.

Prošlomjesečno otkriće masovne grobnice s ostacima djece koja su pohađala školu u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenu 1978., potaknulo je bijes Kanađana zbog nedostatka informacija i izbjegavanja preuzimanja odgovornosti.

Rezidencijalni školski sustav nasilno je odvojio oko 150 tisuća djece iz njihovih domova. Mnoga su bila izložena zlostavljanju, silovanju i pothranjenosti, u onome što je Komisija za istinu i pomirenje 2015. nazvala "kulturnim genocidom."

Desetljećima su tisuće djece oduzimane od njihovih obitelji i smještane u internate, gdje su morali naučiti tradiciju europskih kolonijalista da bi zaboravili vlastitu kulturu. Nasilje i seksualno zlostavljanje u školama bili su česti.

Izvješće je utvrdilo da je više od 4100 djece umrlo za vrijeme boravka u rezidencijalnoj školi. Vjeruje se da 215 djece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu dio te statistike, te da su njihove smrti ostale nezabilježene do ovoga otkrića.

Franjo je govorio dva dana nakon što je kanadski premijer Justin Trudeau rekao da Katolička crkva mora preuzeti odgovornost za svoju ulogu u vođenju velikog broja škola.

"Kao katolik jako sam razočaran pozicijom koju je Katolička Crkva sada zauzela i zauzimala je proteklih godina", izjavio je Trudeau novinarima.

"Očekujemo od Crkve da preuzme odgovornost za svoju ulogu u tome", dodao je.

Papa Franjo sastao se u subotu s dvojicom kanadskih kardinala te je zasebno razgovarao s kardinalom Michaelom Czernyem i Marcom Quelletom, priopćio je Vatikan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene