Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči Uskrsa

Papa Franjo predvodio Vazmeno bdijenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči Uskrsa, na Veliku subotu, papa Franjo u Vatikanskoj bazilici predvodio je Vazmeno bdijenje.

Papa Franjo predvodio je uskrsno bdijenje u subotu navečer u bazilici svetog Petra i sve one koji su udaljili od vjere pozvao da dopuste da se Bog vrati u njihove živote. Bazilika svetog Petra bila je u mraku na početku službe što simbolizira tamu u Isusovu grobu prije uskrsnuća. Oko 10 tisuća nazočnih u bazilici upalilo je svijeće kada je Papa krenuo prema glavnom oltaru, a potom su se upalila svjetla.

Franjo je izgovorio jednostavnu homiliju podsjetivši na biblijsku priču o ženama koje su otišle do Isusova groba i iznenadile se kad su vidjele da je prazan.

Pozvao je sudionike bdijenja da se ne "boje Božjih iznenađenja, da nikada ne gube vjeru suočeni s problemima ili patnjama u svakodnevici i da, ako su se od vjere udaljili, dopuste Bogu da se vrati u njihove živote". "Neka uskrsli Isus uđe u vaše živote, dočekajte ga kao prijatelja, s povjerenjem, jer on je život! Ako ste ga dosad držali na udaljenosti, krenite naprijed. Primit će vas otvorenih ruku", kazao je Papa.

"Ako ste bili ravnodušni, pokušajte, preuzmite rizik.. nećete biti razočarani. Slijediti Isusa čini se teško, ali ne bojte se, vjerujte mu, budite sigurni da vam je blizu, on je uz vas i dat će vam mir koji tražite i snagu da živite", poručio je Franjo.

Slijedeći još jednu tradiciju uskrsnog bdijenja, Papa je krstio četvero odraslih novih pripadnika Crkve. Oni su bili iz Italije, Albanije, Rusije i Sjedinjenih Država.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji

>> Papa prvi puta predvodio Križni put

Nakon što je u zatvoru za maloljetnike Casal del Marmo oprao noge mladim delinkventima, među kojima su bile djevojke i muslimani, Papa je u petak nastavio vazmeno trodnevlje na uobičajen način, i to čitanjem muke Gospodnje tijekom popodneva u bazilici svetog Petra.

Jedina veća promjena je što je htio da se skrate čitanja i procesije tijekom obreda koji će se održati do nedjelje, rekao je ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice, mons. Federico Lombardi. 'To odgovara Papinoj želji za jednostavnošću. On je krajnje strog u slavljenju liturgije', istaknuo je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene