Papa Franjo posjetio je u petak ujutro Auschwitz-Birkenau gdje se sastao s preživjelima tog nacističkog logora smrti i skupinom onih koji su riskirali svoje živote kako bi spasili židove u vrijeme holokausta.


Papa je došao pješice, sam i u tišini do glasovite table "Arbeit macht frei" ("Rad oslobađa") na ulazu u nacistički logor Auschwitz nedaleko od Krakova.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo zašto Putin nije pozvan u Auschwitz Slika nije dostupna Berlin: Uhićen nacist, bivši član SS-a i bolničar iz Auschwitza!

Došavši do ulaza, sjeo je na klupu i utonuo u molitvu u tišini povremeno zatvarajući oči.

Zatim se električnim automobilom dovezao do Zida smrti, gdje su nacisti pogubili tisuće zatvorenika pucajući im u glavu.

Sveti Otac sastao se s 12 preživjelih logora: Poljacima, Romima i židovima, a među njima je bila i violinistica Helena Dunicz-Niwinska (101). On je razmijenio nekoliko riječi sa svakim od njih, a zatim je zapalio svijeću ispred Zida smrti.

Jedna od preživjelih, Iwanska Janina (86) rekla je za AFP da je bila "jako ganuta".

"Željela sam kleknuti pred njim, ali me on uzeo u ruke i poljubio u oba obraza", kazala je.

Papa nije izgledao "samo tužno nego i jako umorno".

Više od 1,1 milijuna ljudi, većinom židova, ubijeno je u logoru Auschwitz-Birkenau. Crvena armije je oslobodila logor 1945.

Dvojica papa, jedan Poljak i jedan Nijemac, posjetili su Auschwitz prije pape Franje. Ivan Pavao II. 1979., a popa Benedikt XVI. 2006.

Tijekom poslijepodneva papa Franjo će se sastati u Krakovu s tisućama mladih hodočasnika koji su došli u Poljsku u prigodi Svjetskog dana mladih. (Hina)