Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjava joj teško pala

PAPA ISPROVOCIRAO MERKEL 'Nazvala me, bila je ljutita'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo je otkrio da je "naljutio" njemačku kancelarku Angelu Merkel kada je Europu usporedio s "jalovom ženom", u razgovoru objavljenom u ponedjeljak.

U razgovoru za talijanski list Corriere della Sera, Jorge Bergoglio je rekao da ga je u studenom 2014. nakon govora u europskim institucijama u Strasbourgu nazvala njemačka kancelarka. "Bila je pomalo ljutita, jer sam Europu usporedio s jalovom ženom. Upitala me je mislim li doista da Europa ne može više rađati djecu".

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji

Papa je rekao da joj je odgovorio: "Europa ih još može imati, i to puno, jer ima čvrste i duboke korijene".

Europa "posjeduje jedinstvenu povijest", istaknuo je Sveti Otac, "imala je i još može imati temeljnu ulogu, dovoljno je sjetiti se njezine kulture i tradicije koju utjelovljuje".

"U najtežim trenutcima pokazala je da posjeduje neslućene mogućnosti", dodao je Papa rođen u Argentini.

Papa je pozvao Europu u koju stižu rijeke izbjeglica, da se "promijeni", "reformira" i "obnovi slomljeni" školski sustav. Snagu Starom kontinentu, ocijenio je, mogu dati "zaboravljeni velikani" poput njemačkog kancelara Konrada Adenauera, Francuza Roberta Schumana i Talijana Alcidea de Gasperija.

Papa je često bio iznimno kritičan prema europskim institucijama. Prošlog tjedna je u razgovoru za internetski list Asia Times, nakon pohvale izrečene kineskoj dinamičnosti, rekao: "Imamo baku Europu. Čini se da ona nije više majka Europa. Nadam se da će biti kadra ponovo preuzeti tu ulogu!" (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene