Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Među najranjivijim skupinama'

Papa Franjo osudio zloporabu djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo osudio je u nedjelju 'zloporabu' djece tijekom molitve Regina Coeli, marijanske pjesme Kraljice neba, na Trgu sv. Petra u Vatikanu, posebice za zahvalivši nevladinoj vjerskoj udruzi Meter koja se 20 godina protiv svih oblika zlostavljanja djece, uključujući i seksualno zlostavljanje.

"Danas posebno pozdravljam udrugu Meter", kazao je papa povodom Dana djece žrtava nasilja. "Ovo je prilika da se prisjetim onih koji su patili i koji još uvijek pate zbog svih oblika zloporabe. Htio bih ih uvjeriti da su prisutni u mojim molitvama i želim snažno naglasiti da se svi moramo angažirati, s odlučnošću i hrabrošću, da sva ljudska bića, a posebice djeca koja su među najranjivijim skupinama, budu zaštićena i branjena", kazao je Papa.

Prije mjesec dana, papa Franjo je pozvao na odlučnu akciju protiv seksualnog zlostavljanja djece u redovima klera i podsjetio da se slijedi put koji je po tom pitanju zacrtao prethodni papa Benedikt XVI.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi

Papa služio misu s tisućama članova bratovština

Papa Franjo predvodio je u nedjelju misu u Vatikanu na kojoj je nazočilo više tisuća članova bratovština, pobožnih i karitativnih udruga koje spadaju u nadležnost biskupa u njihovim dijecezama. "Nemojte se zadovoljiti prosječnim kršćanskim životom, neka vaša pripadnost bude poticaj, posebice za vas, da još više volite Krista", poručio je papa članovima bratovština i vjerncima okupljenim u velikom broju usprkos hladnom i kišnom vremenu.

"Imate posebnu i važnu misiju, a to je da živim održite odnos između vjere i kultura naroda kojima pripadate. Činite to kroz pobožnost puka", dodao je papa na misi povodom dana bratovština i pobožnih udruga.

>> Što je papa Franjo poručio svjetskim čelnicima za Praznik rada?

Monsinjor Rino Fisichella, predsjednik papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, uoči mise kazao je da se ovdje okupilo "deset stoljeća povijesti koju ljudi slabo poznaju jer je riječ o svakodnevnim ljudskim gestama koje ne privlače pažnju medija".

Najstarije bratovštine su se pojavile početkom 13. stoljeća. Njihova tradicija, još uvijek vrlo živa u ruralnim župama u Italiji ili na jugu Španjolske i Hrvatske, obilježava se velikim folklornim paradama. To su dobrovoljna katolička udruženja vjernika laika usko povezane uz lokalnu crkvu, koju bratovština pomaže u vjerskom i društveno korisnom radu, a povodi za osnivanje bratovština su najčešće bile velike nepogode, kojih je u srednjem vijeku bilo napretek, od epidemija kuge, vjerskih i dinastičkih ratova, požara, gladi, potresa i poplava. Prve bratovštine prihvatale su se njegovanja zaraženih kugom i njihovim pokapanjem, održavanjem ubožnica i skloništa za nemoćne, stare i siročad. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene