Papa Franjo objavio je u četvrtak stroži propis koji obvezuje svećenike, redovnice i redovnike da Crkvi prijave svaku sumnju u spolno zlostavljanje ili uznemiravanje, kao i svako prikrivanje tih slučajeva koje počine pripadnici crkve.

Galerija


Sve biskupije obvezne su u roku od godinu dana uspostaviti sustav dostupan javnosti koja može prijaviti moguće spolno zlostavljanje, a njihove žalbe moraju biti razmotrene u roku od najviše 90 dana.

Vezani članci Hitna pomoć, ilustracija (Foto: Getty Images) Strava u Ukrajini: Nasilnici osmogodišnjaka polili benzinom i zapalili, smijali se dok je dijete vrištalo u plamenu Papa Franjo u Irskoj (Foto: AFP) Papa u Irskoj zatražio oprost za "skandal i izdaju" zbog zlostavljanja u Crkvi

Papa je ipak izrazio želju da ispovijed ostane apsolutno tajna, što isključuje prijave činjenica koje je vjernik povjerio u ispovjedaonici.

U uvodu tog apostolskog pisma nazvanog "Vi ste svjetlost svijeta", papa Franjo naglašava da "zločini spolnog zlostavljanja koji vrijeđaju našeg Gospodina izazivaju tjelesne, psihološke i duševne štete žrtvama".

"Dobro je da su na univerzalnoj razini usvojeni postupci sprječavanja i suzbijanja kaznenih djela koja izdaju povjerenje vjernika", zaključio je Papa. (Hina)