Obavijesti Video Pretražite Navigacija
i svaku sumnju da postoje

Papa Franjo odredio stroga pravila: Svećenike obvezao da prijavljuju spolno zlostavljanje

Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Papa Franjo (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Papa Franjo objavio je u četvrtak stroži propis koji obvezuje svećenike, redovnice i redovnike da Crkvi prijave svaku sumnju u spolno zlostavljanje ili uznemiravanje, kao i svako prikrivanje tih slučajeva koje počine pripadnici crkve.

Sve biskupije obvezne su u roku od godinu dana uspostaviti sustav dostupan javnosti koja može prijaviti moguće spolno zlostavljanje, a njihove žalbe moraju biti razmotrene u roku od najviše 90 dana.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

Papa je ipak izrazio želju da ispovijed ostane apsolutno tajna, što isključuje prijave činjenica koje je vjernik povjerio u ispovjedaonici.

U uvodu tog apostolskog pisma nazvanog "Vi ste svjetlost svijeta", papa Franjo naglašava da "zločini spolnog zlostavljanja koji vrijeđaju našeg Gospodina izazivaju tjelesne, psihološke i duševne štete žrtvama".

"Dobro je da su na univerzalnoj razini usvojeni postupci sprječavanja i suzbijanja kaznenih djela koja izdaju povjerenje vjernika", zaključio je Papa. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene