Obavijesti Video Pretražite Navigacija
promjene u Crkvi

Papa Franjo konzervativnim kardinalima odgovorio o blagoslovu istospolnih parova

Aktualno Galerija Istospolni par Istospolni par Foto: DNEVNIK.hr Promjene u katoličkoj crkvi - 3 Promjene u katoličkoj crkvi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Promjene u katoličkoj crkvi - 2 Promjene u katoličkoj crkvi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Promjene u katoličkoj crkvi - 1 Promjene u katoličkoj crkvi - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Promjene u katoličkoj crkvi - 4 Galerija 1/5 >>
Vatikan bruji o prepisci pape Franje s petoricom konzervativnih kardinala. Sveti otac u njoj je ostavio otvorenom mogućnost blagoslova istospolnih parova.

"Pastoralno milosrđe trebalo bi prožimati sve odluke", poručio je papa Franjo odgovarajući na pitanje petorice konzervativnih kardinala o sve raširenijoj praksi blagoslova istospolnih parova u nekim zemljama.

Dodao je da ne mogu biti suci koji samo negiraju, odbacuju i isključuju. Papa je istaknuo kako je Crkva vrlo jasna da je sakrament vjenčanja moguć samo između muškarca i žene te da bilo koji eventualni blagoslovi ne smiju postati pravilo. Prepiska je objavljena uoči biskupske sinode koja u srijedu počinje u Vatikanu. Prvi put su uoči sinode održane široke konzultacije.

"Konzervativci u Crkvi kažu da ona ne bi trebala biti konzultativni proces, konzultativna struktura, trebala bi biti i ostati hijerarhijska struktura gdje biskupi i pape odlučuju o kojim bi se problemima trebalo raspravljati i o doktrini", kaže Philip Pullella, vatikanski analitičar.

Pročitajte i ovo Seksualna edukacija u školama, ilustracija - 3 važne teme Počela kampanja za uvođenje cjelovite seksualne edukacije u škole: "Mlađa populacija treba biti osviještena o svemu što donosi seksualnost"

Prvi put u povijesti pravo glasa imat će i žene.

"Žele dobiti bolje vodeće položaje, žele da se čuju njihovi glasovi ne samo kod odlučivanja nego tijekom donošenja odluka, žene žele biti dio toga", rekla je Sheila Pires, iz Komisije za informacije o biskupskoj sinodi.

Osim u ulozi žena, raspravljat će se o većem prihvaćanju LGBT katolika, socijalnoj pravdi i posljedicama klimatskih promjena na siromašne.

"Ništa se neće odmah promijeniti, ni nakon ovog mjeseca. Vratit će se za godinu dana i tek onda će papa Franjo, ako još bude živ, napisati dokument utemeljen na cijelom procesu koji će tada trajati četiri godine i tek tada ćemo moći vidjeti, s tim Papinim dokumentom, koji vjerojatno neće izaći prije 2025., hoće li iz ovog skupa proizaći ikakve prave promjene", dodaje Pullella.

Pročitajte i ovo Skandal u Dinamu - 1 Klub bez komentara Uprava Dinama izvukla jednog BBB-a iz Grčke? Reporter Dnevnika Nove TV: "To bi moglo bitno promijeniti situaciju"

S neskrivenom znatiželjom iščekuje se i objava novog Papina dokumenta o klimatskim promjenama. Nastavak je to njegove enciklike Laudato Si iz 2018. U njoj je kritizirao konzumerizam i neodrživi razvoj te pozvao na brzu i jedinstvenu globalnu akciju protiv klimatskih promjena, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene