Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. dopustio je bivšem biskupu da bez kršenja crkvenih pravila preuzme mjesto predsjednika Paragvaja, objavio je vatikanski nuncij u Asuncionu.


Iako se katolička crkva snažno protivi tome da pripadnici klera preuzimaju političke funkcije, Papa je izabranom paragvajskom predsjedniku Fernandu Lugu dao posebno razrješenje i spustio ga na status laika, što predstavlja presedan u crkvenoj praksi.

Vezani članci Violina Nijemac i kći mučeni i ubijeni u Paragvaju, misteriozni slučaj uključuje i skupe Stradivarijeve violine Bill Clinton Sumnja na infekciju krvi: Bivši američki predsjednik završio u bolnici

"To je prvi puta da je takvo što odobreno. Zahtjev je prihvaćen jer ga je narod izabrao.. i stoga što je njegov svećenički status nekompatibilan s dužnošću predsjednika države", rekao je Orlando Antonini, nuncij u Ascunsionu.

Lugo je 10 godina bio biskup u siromašnoj regiji San Pedro no krajem 2006. godine odrekao se svećeničkog statusa kako bi unatoč protivljenju crkve krenuo u političku karijeru. Lugovim izborom za predsjednika u travnju okončana je 60-godišnja vlast Nacionalne republikanske zajednice u toj siromašnoj južnoameričkoj zemlji zloglasnoj po korupciji i krijumčarenju.

Lugo je od Vatikana zatražio da mu da status laika kako bi se mogao kandidirati za predsjednika na čelu koalicije lijevog centra. Sveta Stolica je, međutim, to odbila i oslobodila ga od svećeničkih dužnosti tijekom predizborne kampanje, ali je priopćila kako je još uvijek biskup jer je to doživotni sakrament.

Nakon što je Lugo pobijedio na izborima, Vatikan je preispitao svoje stajalište. Lugo predsjednički položaj preuzima 15. kolovoza.

"On nije izvan crkve nego samo izvan crkvene hijerarhije, a baš to je i htio", rekao je Antonini. Na svećeničku ga dužnost ponovo može vratiti samo Papa posebnom uredbom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju