Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ovelar priznala poraz, novi predsjednik Paragvaja bivši biskup

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidatkinja vladajuće konzervativne stranke Colorado za predsjednicu države na izborima u Paragvaju Blanca Ovelar, priznala je izborni poraz od opozicijskog kandidata Fernanda Luga, čime prestaje šest desetljeća duga vladavina Colorada.

Djelomični službeni rezultati sa 53 posto obrađenih birališta pokazuju da Lugo vodi ispred Overal za devet postotnih poena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lugo odbio komentirati optužbe Paragvajka optužila predsjednika za silovanje Slika nije dostupna Papa dopustio bivšem biskupu da preuzme dužnost paragvajskog predsjednika

Prema paragvajskom izbornom sustavu pobjeđuje kandidat koji osvoji jednostavnu većinu, pa tako nema drugog kruga.

Fernando Lugo (57), kandidat Domoljubnog saveza za promjene (APC, ljevica), bio je katolički biskup San Pedra, jednog od najsiromašnijih područja Paragvaja i ondje prakticirao teologiju oslobođenja, koja zagovara pomoć najsiromašnijima. 

Surađivao je sa seoskim organizacijama i pokretima ljevice koji su tražili zauzimanje poljoprivredne zemlje. 

>> Predsjednički izbori u Paragvaju, vodeći kandidati žena, bivši biskup i umirovljeni general pučist

Blanca Ovelar (51) je bivša ministrica obrazovanja. Da je pobijedila, postala bi prva predsjednica Paragvaja i pridružila se Michelle Bachelet koja je na čelu Čilea i Cristini Fernandez koja vodi Argentinu.

Colorado je stranka koja u svijetu ima najdulji staž neprekidne vladavine (61 godinu), a utemeljena je 1887. godine.

"Obojeni" (španj. colorado) su od 1954. do 1989. bili politička potpora diktaturi generala Alfreda Stroessnera i u tom razdoblju svi javni i vojni dužnosnici i svi članovi svih udruga obvezno su morali biti povezani s Coloradom. 

Sama stranka je 1989. svrgnula Stroessnera i počela demokratizaciju. Četiri je puta uzastopce pobijedila na demokratskim izborima, iako svaki put sa sve manjom potporom birača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene