Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjet mu stigao brat

Papa Benedikt danas slavi 85. rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. svečano će proslaviti 85. rođendan, uz brojne posjetiteje, slavlju će nazočiti i njegov stariji brat te premijer njegove rodne Bavarske.

'Ovo neće biti velika svečanost, već će se raditi o obiteljskom slavlju, kao što je i sam Papa tražio', rekao je monsinjor Georg Gaenswein Papin uoči proslave, piše Times Live.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično'' Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije

Dodao je kako će danas, na dan rođendana, za Papu biti normalan radni dan jer on ne voli razbijati dnevnu rutinu. To će uključivati slavljeničku misu u Pavlovoj kapeli i njegovoj vatikanskoj apostolskoj rezidenciji.

>> Papa dobio dvometarsko čokoladno jaje, dao ga popravnom domu

Papa Benedikt zadnje je tjedne proveo u šestodnevnom posjeti Kubi i Meksiku te u pripremama za slavlje Uskrsa.

Nakon što je nekoliko dana proveo odmarajući se u ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfo, Papa je u subotu došao u Vatikan kako bi se susreo sa svojim 88-godišnjim bratom koji je stigao iz Regensburga, Njemačke.

Papa Benedikt XVI rođen je kao Joseph Ratzinger 16. travnja 1927. godine u gradu Markti u Bavarskoj. 

Benedikt se od svojih prethodnika razlikuje po tome što je on jedini Papa kojega se javnost može sjećati, a da je javno progovorio o mogućnosti povlačenja s dužnosti, iako su i drugi Pape o tome privatno razgovarali. Bila je to reakcija na dug i bolestima obilježen pontifikat svoga prethodnika Ivana Pavla II., što je dovelo do zastoja u upravljanju Crkvom.

U knjizi je 2010. napisao kako ne bi oklijevao postati prvi Papa koji odstupa s dužnosti kad bi osjetio da "fizički, psihološki i duhovno" više nije sposoban voditi katoličku crkvu. Posljednji Papa koji je svojevoljno otišao bio je Celestin V. 1294. i to nakon samo četiri mjeseca pontifikata.

Vatikanist Marco Tosatti ironično je na svome blogu napisao kako su pojedini kardinali birali Benedikta XVI. 2005. godine vjerujući da će to biti tek prijelazni Papa, a on će za tri dana proslaviti sedmogodišnjicu pontifikata.

Tijekom jučerašnjeg Angelusa, Benedikt 16-ti vjernike je zamolio da mole kako bi mu Gospodin dao snagu da provede zadaću koja mu je povjerena. Prvi je Papa u povijesti koji je otvoreno najavio da bi se mogao povući ako osjeti da fizički, psihološki ili duhovno više nije sposoban voditi crkvu.

'Ima zdravlje 85-godišnjaka. Sve je krhkiji. Kada je nedavno išao na Kubu, prilikom ulaska u zrakoplov prvi je put koristio štap. Čini se da je u posljednje vrijeme malo smršavio i da pati od umora. Vatikan kaže kako je njegovo zdravlje dobro, ali postoji zabrinutost da će kako postaje stariji morati smanjiti neke od svojih aktivnosti', rekao je novinar Reutersa Philip Pullella.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene