Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kao i prije 50 godina

Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu

Cesta, ilustracija
Cesta, ilustracija Foto: Getty Images
Nijemci strepe od moguće zabrane prometa svim vozilima nedjeljom od početka ljeta zbog sve skupljeg goriva i sve gore klimatske situacije.

Diljem Njemačke strepi se od moguće zabrane prometa svih vozila vikendom od ljeta nadalje ako Zakon o zaštiti klime ne stupi na snagu najkasnije do sredine srpnja. 

Fenix magazin prenosi kako je njemački savezni ministar prometa Volker Wissing (FDP) upozorio na mogućnost zabrane u pismu kojeg je poslao vođama zastupničkih skupina njemačke vlade. 

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić MALA ŠKOLA PROGNOZE Jeste li znali pomoću kojih tehnika klimatolozi predviđaju nepogode? Odgovor otkriva meteorolog Ivan Čačić

"Zakon je u proceduri od prvog čitanja 22. rujna 2023. godine. Činjenica da još uvijek nije na snazi dovodi do značajne pravne i činjenične nesigurnosti koja ne služi ni klimi niti ugledu savezne vlade," pojasnio je Wissing. 

Za slučaj da izmijenjeni zakon ne stupi na snagu najkasnije 15. srpnja, Savezno ministarstvo digitalizacije i prometa dužno je, prema važećim odredbama prethodno navedenog zakona, odmah predstaviti program kojim se osigurava usklađenost s godišnjim razinama emisija sektora prometa. 

To bi dovelo do zabrane vožnje osobnim automobilima tijekom vikenda. 

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV

Zakon također nalaže da Njemačka mora smanjiti svoje emisije za 65% do 2030. godine. Ovih pravila najmanje se pridržava prometni sektor koji je daleko iza predviđenih ciljeva. 

Wissing je nadodao kako ne bi samo patila pojedinačna mobilnost već i opskrbni lanci koji bi ostali trajno zakinuti. Naime, alternativa bi bila prelazak s cestovnog na željeznički promet što je za Wissinga u ovako kratkom periodu nerealno. 

Pročitajte i ovo Jahorina ni Bosna nije što je bila Cijene na skijalištima u susjednoj zemlji odletjele u nebo! "Sad je trenutak da hitno reagiramo"

Ova bi se odredba značajno osjetila i na broju gostiju koji bi dolazili ljetovati u Njemačku. 

"Bilo bi teško reći ljudima da smiju koristiti svoj automobil samo pet dana u tjednu," poručio je političar FDP-a. 

Pročitajte i ovo Petra Boić Petrač, direktorica komunikacije u wwf Mrak od 20:30 Svjetla se gase na sat vremena: Obilježavanje akcije "Sat za planet Zemlju"

Ovo nije prvi slučaj zabrane prometa nedjeljom u Njemačkoj. U jeku naftne krize 1973. godine, Nijemci su doživjeli svoju prvu nedjelju bez vozila na cestama.

Budući da je goriva bilo jako malo, plan je bio uštedjeti zabranom vožnje. Tijekom studenog 1973. godine građani jednu nedjelju nisu smjeli na ulice u osobnim automobilima, a zabrana se nastavila i u prosincu iste godine kada su uslijedile još tri nedjelje sa zabranama vožnje. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene