Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Piloti dvaju putničkih aviona u posljednji su trenutak manevrima izbjegli tragediju. U još nerazjašnjenim okolnostima došli su na tek nekoliko stotina metara udaljenosti, daleko manje od dozvoljenog.


Američke su vlasti pokrenule istragu zbog opasnog incidenta u zračnom prostoru iznad New Yorka kada su se dva putnička aviona mimoišla na udaljenosti od svega nekoliko stotina metara.

Vezani članci Ilustracija Scena kao iz filma: Usred polijetanja aviona otvorio vrata, spustili se niz tobogan i pobjegli taksijem Zračna luka JFK Istražitelji na aerodromu JFK u New Yorku pretražili zrakoplov iz Moskve: "Hitne službe napustile su zračnu luku"

Savezna uprava za avijaciju (FAA) objavila je danas kako je do nezgode došlo 13. lipnja oko 14:40 sati po lokalnom vremenu.

>> Otkriveno tko je mladić koji je pao s neba

Boeing 747 u vlasništvu Delta Airlinesa dobio je dozvolu za slijetanje na aerodrom JFK, no pilot je uvidio da bi mogao promašiti pistu pa je, u skladu s uobičajenim procedurama, odlučio napraviti krug kako bi iz sljedećeg pokušaja slijetanje bilo besprijekorno. Istovremeno, s aerodroma LaGuardia, koji je od JFK-a udaljen 15-ak kilometara, polijetao je Embraer E170 u vlasništvu kompanije Shuttle America.

U još nejasnim okolnostima dvije su se letjelice opasno približile jedna drugoj tako da su obojica pilota morala manevrirati ne bi li izbjegli sudar. BBC javlja da su avioni vertikalno jedan od drugoga bili udaljeni tek 60, a horizontalno oko 800 metara.

Prema američkim propisima, minimalna dopuštena udaljenost dvaju aviona u zraku je oko 300 metara vertikalno te nešto više od 4.800 metara horizontalno.

Zahvaljujući prisebnosti pilota, oba su aviona 13. lipnja sletjela sigurno. Nije objavljeno koliko je u njima bilo putnika, ali Deltin Boeing ih je mogao primiti najviše 376, dok je u Embraer E170 moglo stati njih najviše 69.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook