Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nikome čije se ime našlo na popisu afere 'Panama papers' danas nije ugodno a posebno ne islandskom premijeru Sigmunduru Gunnalugssonu.


Sigmundur Gunnlaugsson, premijer Islanda, je naime jedan od 140 za sada otkrivenih osoba, koje su svoju imovinu skrivale u poreznim oazama.

Vezani članci Slika nije dostupna PALA PRVA ŽRTVA PANAMA PAPERSA Islandski premijer podnio ostavku Slika nije dostupna PANAMA PAPERS - Kinezi zanijekali navode, Islanđani traže ostavku premijera...

Objavljeni dokumenti 'Panama Papers' pokazuju da su on i njegova supruga offshore kompaniju Wintris kupili 2007. godine, a kada je postao parlamentarni zastupnik, 2009. godine, ovu informaciju nikome nije spomenuo, iako on danas tvrdi suprotno - da je sve bilo po zakonu i da je informacija bila dostupna. Osam mjeseci kasnije prodao je svojih 50 posto kompanije tada partnerici a danas supruzi Anne Sigurlaug Pálsdóttir za jedan dolar.

Wintris je investirao milijune dolara od navodno nasljedstva, kako je tvrdila Palsdottir, i to u dionice tri najveće islandske banke koje su bankrotirale tijekom krize 2008. godine. Gunnlaugsson se tada zdušno zalagao da država spasi banke a sada je mnogo jasnije i zašto. Premijer je postao 2013. godine.

Kada ga je novinar pitao je li ikada imao u vlasništvu offshoe tvrtku, odgovorio je: 'Ja? Ne. No, dobro, islandske kompanije u kojima sam radio imale su veze s offshore tvrtkama... no tvrdim da nikad nisam pokušavao prikriti ništa od svoje imovine.'

Upitan je i je li mu poznato išta o tvrtki Wintris, kazao je: 'Pa, da, to je tvrtka, ako se dobro sjećam, koja je povezana s jednom kompanijom na čijem sam čelu bio.' Nakon što mu je novinar postavio pitanje je li prodao svoj udio u Wintrisu za jedan dolar, ustao je i otišao s intervjua kazavši novinaru da mu postavlja 'glupa pitanja o kojima ne zna ništa i da ga je prevarom doveo na intervju'.

Ono što islandski premijer sigurno neće moći izbjeći su pitanja pred parlamentom, piše Guardian.