Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Afera koja trese svijet

PANAMA PAPERS Premijer prekinuo intervju: 'Pitate me gluposti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikome čije se ime našlo na popisu afere 'Panama papers' danas nije ugodno a posebno ne islandskom premijeru Sigmunduru Gunnalugssonu.

Sigmundur Gunnlaugsson, premijer Islanda, je naime jedan od 140 za sada otkrivenih osoba, koje su svoju imovinu skrivale u poreznim oazama.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše" Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

Objavljeni dokumenti 'Panama Papers' pokazuju da su on i njegova supruga offshore kompaniju Wintris kupili 2007. godine, a kada je postao parlamentarni zastupnik, 2009. godine, ovu informaciju nikome nije spomenuo, iako on danas tvrdi suprotno - da je sve bilo po zakonu i da je informacija bila dostupna. Osam mjeseci kasnije prodao je svojih 50 posto kompanije tada partnerici a danas supruzi Anne Sigurlaug Pálsdóttir za jedan dolar.

Wintris je investirao milijune dolara od navodno nasljedstva, kako je tvrdila Palsdottir, i to u dionice tri najveće islandske banke koje su bankrotirale tijekom krize 2008. godine. Gunnlaugsson se tada zdušno zalagao da država spasi banke a sada je mnogo jasnije i zašto. Premijer je postao 2013. godine.

Kada ga je novinar pitao je li ikada imao u vlasništvu offshoe tvrtku, odgovorio je: 'Ja? Ne. No, dobro, islandske kompanije u kojima sam radio imale su veze s offshore tvrtkama... no tvrdim da nikad nisam pokušavao prikriti ništa od svoje imovine.'

Upitan je i je li mu poznato išta o tvrtki Wintris, kazao je: 'Pa, da, to je tvrtka, ako se dobro sjećam, koja je povezana s jednom kompanijom na čijem sam čelu bio.' Nakon što mu je novinar postavio pitanje je li prodao svoj udio u Wintrisu za jedan dolar, ustao je i otišao s intervjua kazavši novinaru da mu postavlja 'glupa pitanja o kojima ne zna ništa i da ga je prevarom doveo na intervju'.

Ono što islandski premijer sigurno neće moći izbjeći su pitanja pred parlamentom, piše Guardian.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene