Nakon objave Panamskih dokumenata diljem svijeta otvorene su istrage kako bi se evanutalno mogli procesuirati oni koji su utajivali porez i prali novac putem offshore kompanija.


Panamski dokumenti bacili su svjetlo na financijske dogovore visokoprofiliranih političara i javnih ličnosti, kompanija i financijskih institucija koje koriste za takve aktivnosti.

Vezani članci Spašavanje bebe iz poplava u Kini - 4 Dramatična snimka: Tromjesečno dijete izvučeno iz ruševina nakon poplava, majka je pomagala u spašavanju, ali na kraju je sama izgubila život Koronavirus u Pekingu Može se kad se hoće: U glavnom gradu najmnogoljudnije zemlje cijepljeno više od 90 posto odraslih stanovnika

Kako sve to funkcionira? Neki bogataš ima osobu od povjerenja, najčešće člana obitelji - taj čovjek kojem se vjeruje angažira odvjetničku tvrtku specijaliziranu za poslovanje s offshore tvrtkama. Osnuje se firma koja u biti postoji samo na papiru, odnosno nema ni zaposlenih niti imovine, osim broja poštanskog sandučića. Međutim ta fiktivna tvrtka zarađuje. Primjerice, kupi nešto za kunu, a proda za milijune. Sve dokumente medijima je dostavio anoniman izvor, a njihovo analiziranje trajat će dugo.

Među spomenutima u dokumentima su prijatelji i rođaci visokopozicioniranih lidera, ako što je ruski predsjednik Vladimir Putin, britanski premijer David Cameron, islandski premijer David Sigmundur Gunlaugsson.

Lideri su odgovorili na navode u inkriminirajućim dokumentima kazavši kako nisu radili ništa protuzakonito. U isto vrijeme državni tužitelji pokrenuli su istrage na temelju podataka iz dokumenata koji su objavljeni na stranicama Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara, javlja Reuters.

Ubrzo po objavi podataka kineske su vlasti ograničile pristup medijskog praćenja ove teme, a državni mediji odbacili su navode o tome da su i kineski čelnici sudjelovali u ilegalnim financijskim radnjama. Javljaju kako zapadni mediji objavljuju ove podatke pristrano na štetu nezapadnih vođa.

Među državama koje su započele istrage temeljem Panamskih dokumenata su Novi Zeland, Austrija, Švedska i Nizozemska.

Islanđani traže ostavku premijera

Tisuće Islanđana prosvjedovale su u ponedjeljak navečer u Reykjaviku tražeći ostavku premijera Davida Sigmundura Gunlaugssona zbog skrivanja imovine u poreznim oazama otkrivenog u aferi Panamski dokumenti.

Po dokumentima koje je otkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, Gunlaugsson (41) je 2007. zajedno sa suprugom na Britanskim Djevičanskim Otocima osnovao tvrtku u kojoj je sklonio milijune dolara, a 2009. joj je prepustio svoje udjele za jedan dolar.

Kada je u travnju 2009. prvi put postao zastupnik, to nije spomenuo u svojoj imovinskoj kartici iako je po zakonu to morao učiniti. Policija tvrdi da se okupilo više ljudi nego 2009. kada su otkriveni veliki propusti političara u nadzoru banaka zbog čega je vlada morala podnijeti ostavku.

Gunlaugsson niječe da je izbjegavao platiti porez i ne želi podnijeti ostavku. Odgovarajući na pitanja zastupnika, kazao je da nije otkrio sve o svojoj imovini kako imovinu svoje supruge ne bi pretvorio u političko pitanje.

Oporba je zatražila glasovanje o povjerenju Vladi, no još se ne zna kada će se ono održati. (I.D. / Hina)