Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon smrti nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher s reakcijom su se javili i čelnici Europske unije.


Čelnici europskih institucija istaknuli su u ponedjeljak u povodu smrti bivše britanske premijerke Margaret Thatcher da je ona bila velika državnica, zaslužna za neka europska postignuća, ali i da je bila rezervirana prema nekim europskim projektima.

Vezani članci Martna Bolšec Oblak objašnjava funkcije i ovlasti unutar EU (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Utječu na živote 500 milijuna Europljana: Evo koje su ovlasti šefova najvažnijih europskih tijela Slika nije dostupna Barroso: Oporavak EU je na vidiku, ali jedna lasta ne čini proljeće

"Ona je bez sumnje bila velika državnica, prva premijerka u svojoj zemlji i oprezni, ali angažirarni čimbenik u Europskoj uniji. Ostat će upamćena po svojim doprinosima, ali i po svojim rezervama prema našem zajedničkom projektu. Potpisala je Jedinstveni europski akt i pridonijela stvaranju jedinstvenog tržišta", istaknuo je u svojoj poruci predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

>> Umrla 'željezna lady' Margaret Thatcher

>> Evo zašto su Margaret Thatcher zvali 'željeznom lady'

>> Najupečatljivije izjave Margaret Thatcher

Barroso je istaknuo da je barunica Thatcher bila veliki zagovornik "proširenja europske obitelji na zemlje srednje i istočne Europe, koje su bile s druge strane željezne zavjese". "Njezina ostavština uvelike je oblikovala Ujedinjeno Kraljevstvo kakvo je danas, uključujući i posebnu ulogu Velike Britanije u Europskoj uniji koja traje i danas", dodaje Barroso.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz rekao je da je ona obilježila "britanski i europski politički život".

"Unatoč našim jasnim političkim razlikama, Margaret Thatcher je osoba od povijesnog značenja. Margaret Thatcher je na početku svoje karijere bila privržena Europljanka, koja je potpisala Jedinstveni europski akt. Bez obzira slagao se netko s njezinom politikom ili ne, Margaret Thatcher je pokazala da politika još uvijek može biti snaga sposobna za promjene", rekao je Schulz.

Jedinstveni europski akt je ugovor potpisan 1986. godine kojim je prvi put značajnije modiciran Rimski ugovor o Europskoj ekonomskoj zajednici i koji predstavlja pravni temelj za stvaranje jedinstvenoga tržišta, koje je počelo funkcionirati 1. siječnja 1993. godine.

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher umrla je u ponedjeljak u Londonu u 88. godini života od posljedica moždanog udara. Bila je premijerka od 1979 do 1990., a nazivali su je "željeznom lady". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju