Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas neće se susresti s američkim potporedsjednikom Mikeom Penceom tijekom njegova posjeta regiji i neće biti komunikacije između palestinskih i američkih dužnosika, rekao je u subotu palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Al-Maliki.

Galerija


To je izjavio uoči sjednice Arapske lige u Kairu o odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela i nakon izjave Mahmouda Abbasa da Washington više ne može biti posrednik u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Vezani članci Predsjednik SAD-a Joe Biden Nakon prekida vatre između Izraela i Palestine oglasio se i američki predsjednik: "I jedni i drugi zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti" Stanje u Pojasu Gaze - 2 Pozadina sukoba: "Problem je što je Gaza najveći kavez na zemlji. Izrael radi eksperiment nad ljudskim bićima"

"Zatražit ćemo novog posrednika među našom arapskom braćom i međunarodnom zajednicom, posrednika koji može pomoći u postizanju rješenja dviju država", rekao je Maliki novinarima u Kairu.

I egipatska Koptska pravoslavna crkva priopćila je u subotu da je odbila sastanak s Penceom za vrijeme njegovog posjeta Kairu ovoga mjeseca, u znak prosvjeda zbog američkog priznavanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice.

Crkva navodi da je odluka predsjednika Donalda Trumpa da preseli američko veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem "pokazala nepoštovanje prema osjećajima milijuna Arapa".

Kopti čine većinu egipatske kršćanske manjinske zajednice.

Šeik Ahmed al-Tajeb, poglavar al-Azhara, egipatskog najvišeg islamskog tijela, u petak je također objavio da će otkazati sastanak s Penceom u znak sličnog prosvjeda.

Većinski muslimanski Egipat ključni je američki saveznik i jedna od dvije arapske zemlje koje imaju diplomatske odnose s Izraelom. Druga je Jordan.

Trumpova objava o priznavanju Jeruzalema kao prijestolnice Izraela razbjesnila je muslimanski i arapski svijet. (Hina)