Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rješenje koje predviđa postojanje dviju država, izraelske i palestinske, 'nužno' je kako bi se zaustavio sukob na Bliskom istoku, rekla je američka državna tajnica Hillary Clinton u prigodi svog prvog posjeta tom području.


'Na kraju, nužno je raditi na rješenju koje će uključivati dvije države', istaknula je na tiskovnoj konferenciji u Jeruzalemu na kojoj je sudjelovala i njezina izraelska kolegica Tzipi Livni, s kojom je bila na radnom ručku. No dodala je, 'već sada, ne čekajući novu (izraelsku) vladu, prvi korak mora biti trajni mir' u Gazi. 'On se ne može ostvariti ako Hamas ne prekine raketiranje' izraelskog juga, kazala je Clinton. To se raketiranje nastavlja unatoč primirju koje je stupilo na snagu 18. siječnja nakon izraelske vojne ofenzive u Pojasu Gaze u kojoj je u tri tjedna poginulo više od 1.300 Palestinaca.

Clinton se tijekom popodneva treba sastati s mandatarom za sastav nove izraelske vlade Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom desničarskog Likuda koji se protivi uspostavi palestinske države u skoroj budućnosti. Netanyahu se pak zauzima za 'gospodarsko rješenje' kojim će se poboljšati životni uvjeti Palestinaca. Clinton je usto najavila da će SAD uskoro poslati dva izaslanika u Siriju koja, kako je rekla, 'očito potiče još veću zabrinutost u regiji', smjerajući pritom na njezinu potporu libanonskoj šijitskoj miliciji Hezbolahu i palestinskom islamističkom pokretu Hamasu. Američka državna tajnica jutros se sastala s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom, a sastat će se i s premijerom na odlasku Ehudom Olmertom i ministrom obrane Ehudom Barakom. U srijedu će u Ramalahu razgovarati s čelnicima Palestinske samouprave.

Vezani članci Zračni napad na Gazu UN zabrinut zbog sukoba na Bliskom istoku: ''Taj bezumni ciklus prolijevanja krvi, terora i uništavanja mora odmah prestati'' Petomjesečna beba spašena ispod ruševina u Gazi - 2 Čudo u Gazi: Iz ruševina spašen petomjesečni dječak, pronađen je pored majčina beživotnog tijela...