Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kosovski je parlament u utorak većinom glasova izglasao nepovjerenje vladi na čelu s Hashimom Thacijem. Ubrzo nakon toga raspuštena je skupština i zakazani suizvanredni izbori.


Prijedlog izglasavanja nepovjerenja vladi podnio je Savez za novo Kosovo Behgjeta Pacollija, a za njega je glasovalo 66 zastupnika od ukupno 120 koliko ih je u kosovskom parlamentu. Za nepovjerenje vladi glasovali su i zastupnici vladajuće Demokratske stranke Kosova premijera Hashima Thacija, koji su taj postupak objasnili željom da Kosovo što prije prebrodi političku krizu.

Vezani članci Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 5 Proučili smo što Vlada planira s novcem iz EU: Obećali otvoriti sto tisuća radnih mjesta, ono što predviđaju za obnovu od potresa tek je kap u moru

'Ovo glasovanje za kosovske institucije predstavlja izlaznu strategiju iz krize... vaš glas znači novi početak za Kosovo', rekao je Thaci u govoru zastupnicima uoči glasovanja. Oporbeni pak zastupnici tijekom rasprave o glasovanju poručili su kako je inicijativa za iskazivanje nepovjerenja rezultat lošega rada Thacijeve vlade.

>> Kosovska skupština o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Thacijevoj vladi

Krajem rujna, kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu podnio je ostavku nakon odluke ustavnog suda da je prekršio ustav jer je istodobno bio predsjednik države i predsjednik stranke. Njegova stranka, Demokratska liga Kosova, nakon te odluke napustila je vladajuću koaliciju.

Izvanredni izbori 12. prosinca

Vršitelj dužnosti predsjednika Kosova i predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi objavio je u utorak kako je raspustio Skupštinu Kosova i zakazao za 12. prosinca izvanredne izbore. (Hina)