Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izbori najbolje rješenje'

Kosovska skupština o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Thacijevoj vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovska skupština raspravlja u utorak o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja vladi Hashima Thacija, koju je pokrenulo 40 zastupnika, javljaju agencije.

Podnositelj inicijative, šef zastupničkog kluba Alijanse za novo Kosovo Ibrahim Makoli izjavio je da je pokretanje rasprave posljedica najdublje institucionalne krize koja je zahvatila Kosovo. 'Institucionalna kriza je posljedica lošeg upravljanja bivših koalicijskih partnera Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova', rekao je Makoli dodajući da su izbori najbolje rešenje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Davor Božinović i Julija Sviridenko sukobi u Europi Plenković: "Hrvatska nastavlja politički, vojno i humanitarno pomagati Ukrajini"

Thaci je izjavio da postojeće stanje, koje je nastalo nakon izlaska ministara DSK-a iz vlade, predstavlja za Kosovo test demokracije i izazov. Obraćajući se zastupnicima, Thaci je kazao da njihov glas znači glas za učvršćivanje demokracije i slobode te je zatražio od njih da svojim glasom okončaju institucionalnu i političku krizu koja je nastala nakon što je kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu podnio ostavku, prenosi agencija dpa.

Sejdiu je podnio ostavku na dužnost predsjednika sredinom rujna, nakon što je ustavni sud zaključio kako je prekršio ustav budući da je istodobno obnašao dužnost predsjednika države i čelnika DSK-a. Posljednji parlamentarni izbori na Kosovu održani su 2007. godine, a prema ustavu sljedeći su se trebali održati krajem 2011. godine. Nakon ostavke Sejdiua, ministri iz njegove stranke podnijeli su ostavke i napustili vladu.

'Vlada koju ja vodim nije htjela ovakvu situaciju, to nisu htjeli niti zaslužili građani Kosova. To nisu očekivali ni naši međunarodni prijatelji. Ja sam ponosan na put koji smo započeli i za tri godine vladavine ostvarili', kazao je Thaci. 'Tijekom idućih tjedana vlada će nastaviti ispunjavati zakonske i ustavne obveze. Ponosam sam što sam služio svom narodu i državi', rekao je.

Sjednici skuštine nazoči 101 od ukupno 120 zastupnika. Prema kosovskom ustavu, ako 61 zastupnik glasuje za nepovjerenje vladi, vršitelj dužnosti kosovskog predsjednika mora raspustiti parlament i zakazati prijevremene izbore. Prijevremeni izbori moraju se održati najmanje 30, a najviše 45 dana od dana raspuštanja skupštine, navodi agencija dpa.

U slučaju da zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ne dobije potrebnu većinu, sljedeći zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ne može se podnijeti u idućih 90 dana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene