Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srčani bolensici

Pakistanci umrli od lijekova koje su dobili besplatno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada su srčani bolesnici lijekove za svoje tegobe dobili besplatno, nisu ni slutili da će ih lijekovi koji su im trebali pomoći, usmrtiti. Od konzumacije Isotaba, u Pakistanu su do sada umrle 134 osobe.

Na istoku Pakistana, u gradu Lahore, u subotu je preminulo još troje ljudi, što broj preminulih od sumnjivih lijekova za srce povećava na 134, priopćile su vlasti, javlja AP.

Pročitajte i ovo Snijeg poharao Pakistan Razorni učinci VIDEO Poharala ih snježna oluja, među poginulima 22 djece: Uništene kuće, naselja bez struje Screenshot Zastrašujuće Stotine bijesnih muškaraca napale ženu zbog natpisa na haljini: "Samo je jedna kazna – odrubljivanje glave"

Dogodilo se to nakon što su osobe, većinom slabijeg imovinskog stanja dobili besplatne medicinske zalihe od državnog Instituta za kardiologiju u Punjabu. Nakon što su pili lijekove počeli su osjećati nuspojave, javlja AP.

Nakon što je više od stotinu života odnio lijek Isotab Vlada je objavila vodič za liječenje osoba koje pate od nuspojava i distribuirala ih bolnicama u Lahoreu.

>> Tri brata isti dan doživjela infarkt, dvojica preminula

'Sada imamo vodič za liječenje, prema kojem možemo poduzeti mjere specifične za ovaj slučaj. Mnogi bi se pacijenti mogli oporaviti i uskoro biti pušteni kući', rekao je Shahid Muktar, liječnik u bolnici Mayo, najvećoj u Lahoreu.

Mohammad Sadiq jedan je od mnogih pacijenata te bolnice. Nekoliko dana prije nego je skandal postao javan prošlog prosinca, dali su mu besplatno lijek za srce u Institutu za kardiologiju. Tijekom 'liječenja' pokazao je ozbiljne simptome nuspojava, poput povraćanja krvi i krvarenja iz nosa. Obitelj ga je odmah poslala u bolnicu.

Nekoliko dana nakon liječenja, on kaže da se osjeća bolje, a njegova je supruga sretna što se oporavlja. 'Liječnik nam je rekao da možemo napustiti bolnicu za dva, tri dana. Sadiq bi se mogao vratiti na posao i zarađivati za obitelj', rekla je Shaheen Akdar, Sadiqova supruga.

The International Herald Tribune objavio je kako je laboratorij u Londonu ustvrdio da je Isotab, lijek koji je proizvela Efroze Chemical Industries, uzrokovao smrt više od 100 osoba. Liječnik upoznat s istragom ovog lijeka, koji nije želio biti imenovan. rekao je za The Express Tribune da su se u lijeku nalazile smrtonosne količine pirimetamina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene