Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Napad terorista

Pakistan: U napadu na džamiju najmanje 39 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Rawalpindiju je danas uz 39 ubijenih ranjeno i više od 40 osoba. Teroristi su poslije molitve ručnim bombama napali džamiju blizu glavog stožara pakistanske vojske.

Pakistanske vlasti optužuju talibanske borce i s njima povezane islamske militante za niz napada u kojim su stotine ubijene otkako je vojska u listopadu počela ofenzivu na pokrajinu Južni Vaziristan kako bi protjerala talibane koji ondje godinama imaju svoja uporišta.'Džamiju su teroristi napali tijekom molitve petkom. Bilo je više napadača, to je sigurno', rekao je vojni glasnogovonik general-bojnik Athar Abas.U džamiju petkom na molitvu stižu vojni časnici iz garnizona u Rawalpindiju.

Pročitajte i ovo ISIS-K sigurnosna opasnost Europa na nišanu terorista, aktivirani sigurnosni alarmi: Iz ove zemlje kreću u napade Slika nije dostupna Pobunjenici u ofenzivi 10 mrtvih u napadu na glavni stožer u Pakistanu

Pakistanski talibani uglavnom su Paštuni iz sjeverozapadnih pokrajina uz granicu s Afganistanom, a podupiru afganistanske talibane, također iz paštunskog naroda.Dio afganistanskih talibana izbjegao je u Pakistan krajem 2001. kada su Sjedinjene Države, poslije 11. rujna, napale Afganistan i svrgnule talibanski režim.Agencija Reuters piše da je više od desetak frakcija raspoređeno u različitim dijelovima sjeverozapadnog Pakistana i tvore krovnu organizaciju Tehrik-e-Tablian Pakistan (TTP) ili Talibanski pakistanski pokret kojemu je od 2007. bio na čelu Baitulah Mehsud, ubijen u kolovozu.

Talibani žele protjerati Amerikance

Zamijenio ga je Hakimulah Mehsud, koji nosi isto plemensko ime koje izabiru brojni pripadnici Paštuna.Vjeruje se da je pod Mehsudovim zapovjedništvom od 10.000 do 20.000 boraca.Baitulah je odgovoran za napad na Crvenu džamiju u srpnju 2007., i za ubojstvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto 2007.Talibani, vjerski učenici, koji su uspostavili svoju vladu u Afganistanu sve dok je nisu srušili Amerikanci, žele nametnuti strogu islamsku vladavinu i protjerati američke snage iz regije.Osim s afganistanskim borcima pakistanski talibani surađuju i s teorističkom mrežom Al Kaidom i s protivnicima Indije u Kašmiru, a cilj im je napadima na gradove oslabiti vlast i potkopati vojnu ofenzivu u Vaziristanu.

Pakistanska vojska pokušava ih slomiti vojnom ofenzivom u Vaziristanu od listopada, piše Reuters i dodaje kako nema naznaka da pobjeđuje vojska ili talibani i stoga se očekuje još nasilja.Agencija ističe i drugu bolnu točku, dugogodišnja trvenja Indije i Pakistana, obje zemlje nuklearne sile i upozorava da bi porast napetosti s Indijom, što talibani nastoje izazvati, odvratio pozornost pakistanske vojske prema Indiji. ( hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene