Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Borut Pahor bio je među 22 suzdržana zastupnika pri glasovanju o rezoluciji o Hrvatskoj u Bruxellesu.


Naime, prema njegovom mišljenju, u taj tekst usmenim amandmanom unio presedan kojim se traži da se pregovori s Hrvatskom dovrše 2009. godine bez obzira na ispunjavanje uvjeta, priopćeno je iz njegova ureda.

Vezani članci Slika nije dostupna Zadnji dan izbora za Europski parlament Slika nije dostupna Slovenski zastupnici podijeljeni pri glasovanju o rezoluciji o RH

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda neposredno prije glasovanja podnio je usmeni amandman na paragraf u kojem se govori o 2009. kao mogućoj godini završetka hrvatskih pristupnih pregovora. Umjesto riječi 'mogli bi', Swoboda je predložio, a zastupnici prihvatili, da se stavi 'trebaju u svakom slučaju' biti zaključeni do 2009. godine.

Nakon te intervencije taj dio teksta rezolucije glasi: 'Europski parlament dijeli mišljenje Komisije da bi uz povećane napore sa strane Hrvatske i uz daljnju potporu institucija EU-a, pristupni pregovori u svakom slučaju trebali biti zaključeni 2009. godine.'

'To je prvi put da se kod predviđanja završetka pregovora s državom kandidatkinjom, Europski parlament u svojem dokumentu odlučuje za takvu formulaciju. To u biti znači da se pregovori doista moraju završiti u svakom slučaju bez obzira na to ispunjava li država tražene kriterije ili ne. To je za mene neprihvatljivo', kaže Pahor u svom pojašnjenju zašto se suzdržao od glasovanja.

Rezolucije Europskog parlamenta nisu obvezujući dokumenti i Parlament nema utjecaja na sam tijek pristupnih pregovora.

Unatoč tome, ovo nije prvi put da se Pahor suzdržao od glasovanja.

Predsjednik glavne oporbene stranke u Sloveniji suzdržao se i pri izglasavanju Swobodina izvješća na Odboru za vanjsku politiku EP-a 27. veljače.

Tada je bio nezadovoljan što je, prema njemu, vanjskopolitički odbor prihvatio hrvatsko stajalište da je, u to vrijeme aktualno, pitanje ZERP-a bilaterano, a ne pitanje odnosa EU-a i Hrvatske.