Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pahor se opet suzdržao pri glasovanju o Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Borut Pahor bio je među 22 suzdržana zastupnika pri glasovanju o rezoluciji o Hrvatskoj u Bruxellesu.

Naime, prema njegovom mišljenju, u taj tekst usmenim amandmanom unio presedan kojim se traži da se pregovori s Hrvatskom dovrše 2009. godine bez obzira na ispunjavanje uvjeta, priopćeno je iz njegova ureda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski tisak Nedjeljni izbori za Europski parlament porazni za Pahora Slika nije dostupna Glasuje se u 19 država Zadnji dan izbora za Europski parlament

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda neposredno prije glasovanja podnio je usmeni amandman na paragraf u kojem se govori o 2009. kao mogućoj godini završetka hrvatskih pristupnih pregovora. Umjesto riječi 'mogli bi', Swoboda je predložio, a zastupnici prihvatili, da se stavi 'trebaju u svakom slučaju' biti zaključeni do 2009. godine.

Nakon te intervencije taj dio teksta rezolucije glasi: 'Europski parlament dijeli mišljenje Komisije da bi uz povećane napore sa strane Hrvatske i uz daljnju potporu institucija EU-a, pristupni pregovori u svakom slučaju trebali biti zaključeni 2009. godine.'

'To je prvi put da se kod predviđanja završetka pregovora s državom kandidatkinjom, Europski parlament u svojem dokumentu odlučuje za takvu formulaciju. To u biti znači da se pregovori doista moraju završiti u svakom slučaju bez obzira na to ispunjava li država tražene kriterije ili ne. To je za mene neprihvatljivo', kaže Pahor u svom pojašnjenju zašto se suzdržao od glasovanja.

Rezolucije Europskog parlamenta nisu obvezujući dokumenti i Parlament nema utjecaja na sam tijek pristupnih pregovora.

Unatoč tome, ovo nije prvi put da se Pahor suzdržao od glasovanja.

Predsjednik glavne oporbene stranke u Sloveniji suzdržao se i pri izglasavanju Swobodina izvješća na Odboru za vanjsku politiku EP-a 27. veljače.

Tada je bio nezadovoljan što je, prema njemu, vanjskopolitički odbor prihvatio hrvatsko stajalište da je, u to vrijeme aktualno, pitanje ZERP-a bilaterano, a ne pitanje odnosa EU-a i Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene