Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Daljnji razvoj

Pahor optimist u sljedećoj kriznoj godini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Sloveniju će 2009. godina biti godina krize u kojoj bi se broj nezaposlenih, po očekivanjima vlade, mogao povećati za nekoliko desetaka tisuća, a stopa godišnjeg rasta s one od 5 do 7 posto iz ranijih godina spustiti se na jedan ili nula posto, no premijer Borut Pahor ističe da je kriza i prilika za novi iskorak u daljnjem razvoju.

'Pred nama je godina koja će biti vrlo zahtjevna, ali kriza je i prilika za nov razvojni zamah, a za to imamo dovoljno iskustva, znanja i mudrosti', poručio je Slovencima u svojoj novogodišnjoj poslanici premijer Pahor.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Samuel Žbogar zaključio 'Poboljšanje odnosa s RH najveće je Pahorovo postignuće'

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD), koji su na izborima prije tri mjeseca osvojili vlast od konzervativnih stranaka koje je vodio prijašnji premijer Janez Janša, u poruci je također upozorio da će društvena solidarnost koju zagovara njegova stranka u vremenu krize doći u teška iskušenja nakon završetka godina konjukture, kada su stope rasta u prosjeku iznosile između 5 i 7 posto.

Zadnja prognoza vladinog ureda za makroekonomske analize (UMAR) od prije nekoliko tjedana za iduću godinu predviđa rast od 1,1 posto, ali je sve više naznaka da bi mogla biti i manja. Naime, 70 posto izvoza na kojemu se temeljio rast iz zadnjih godina usmjeren je u europske zemlje koje su već zahvaćene recesijom, a u Njemačkoj koja je vodeća vanjskotrgovinska partnerica za ovu se godinu predviđa negativan rast, što se odražava u sve manjim narudžbama i padu proizvodnje nekih vodećih slovenskih tvrtki.

Prve mjere koje je na početku svog mandata radi ublažavanja posljedica dolazeće krize donijela Pahorova vlada usmjerene su u liječenje sve veće nelikvidnosti. S pola milijarde izdanih državnih obveznica tako je krajem prosinca ojačan položaj Slovenske izvozne banke (SIB), a u siječnju će biti predložen rebalans državnog proračuna za iduću godinu.

Pahor je najavio štednju na svim sektorima osim onima koji jačaju konkurentnost domaćeg gospodarstva, te usporeni rast plaća u javnom sektoru.

Pahor najavljuje da bi u 2009. godini moglo ostati bez posla 'nekoliko desetaka tisuća' ljudi, a službena statistička procjena zavoda za zapošljavanje govori o povećanju nezaposlenosti sa sadašnjih 6,7 na 7,7 posto.

Već prihvaćenim mjerama država će subvencionirati doprinose iz plaća zaposlenih u poduzećima koja zbog krize skraćuju radni tjedan. Za implementaciju tih mjera država treba osigurati 230 milijuna eura u ovoj godini, a mjerom bi moglo biti obuhvaćeno čak 250.000 zaposlenih, procjene su slovenske vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene