Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporan naziv Kosova

Pahor naljutio Tadića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tadić zahtijeva da Priština bude predstavljena kao UNMIK-Kosovo.

Srbija najvjerojatnije neće sudjelovati na konferenciji o zapadnom Balkanu na brdu kraj Kranja u Sloveniji, prenosi Blic. Nakon jučerašnjeg sastanka u Beogradu, srpski se predsjednik Tadić naljutio na slovenskog premijera Pahora jer 'organizatori pokušavaju izvrgnuti principe o kojima su se složili još na početku dogovora o održavanju konferencije.'
Organizatori su u nekoliko dana davali kontradiktorne informacije od toga da će se skup obavezno održati pa do najave otkazivanja.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Donika Gervalla-Schwarz Zlosutna izjava Zastrašujuće upozorenje političarke: "Doći će do novog rata na Balkanu"


Kabinet predsjednika Srbije drži se svog stava da će sudjelovati samo ako kraj Kosova stoji i Unmik, što je u skladu s odlukama UN-a. Konferencija bi trebala dovesti do jačanja odnosa država u regiji. Blic prenosi da je Tadić od prvog trenutka bio zainteresiran za sudjelovanje isto kao Slovenija i Hrvatska, koje su službeni organizatori. Srbija je cijelo vrijeme bila konzultirana oko organizacije, čime se, smatraju, šalje poruka o njenoj važnosti u regiji.

Konferencija u Sarajevu ipak važnija


Tadić se ne protivi sudjelovanju Kosova, no želi da to bude u skladu s Un-ovim principima. Na početku je dogovoreno da uz Kosovo ne stoji ime države, nego samo ime predstavnika. No ta je odluka promijenjena 5. ožujka na sastanku u Ptuju.
Jučer je Pahor iznenada doputovao u Srbiju i pokušao izmijeniti dogovorene principe. No, naglasio je da mu je važna uspješnost skupa, koja ne zavisi samo od jednog čovjeka. 'Želimo da subotnja konferencija bude uspješna, ali imamo posla s mnogim problemima. Pokušaj Slovenije i Hrvatske, koje zajednički organiziraju konferenciju, je iskren', rekao je Pahor.


Pahor je Beograd posjetio prije puta u Bruxelles. Bruxellesu je ipak važnija regionalna konferencija Europska unija – Zapadni balkan, koja bi se trebala održati u svibnju ili lipnju u Sarajevu. Predsjedavajuća Španjolska namjerava ju organizirati uz veliku podršku Italije. Kosovske vlasti bit će pozvane i na tu konferenciju.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene