Optičke iluzije među najefektnijim su načinima da se razbije monotonija, poručuju dizajneri.


Navikli smo da namještaj ostaje na svom mjestu, da nam zidovi ne otvaraju vrata u druge svjetove i da ne plivamo u posteljini. No uz 'fiktivni' dizajn lako je povjerovati kako su prirodne sile ipak mnogo 'rastezljivije' nego što znanost tvrdi i da svijet mašte može biti podjednako stvaran kao svakidašnjica.

Vezani članci Slika nije dostupna Od najave poskupljenja dopunskog osiguranja povećan broj otkazivanja polica Slika nije dostupna 'DAS gesunde PLUS pločice' sadrže u sebi 'dijelove četki' pa ih je dm povukao s polica

Optičke iluzije među najefektnijim su načinima da se razbije monotonija. Otvoreno to poručuje dizajner John Brauer svojim 'mađioničarskim' stolom Illusion koji izgleda poput lebdećeg stolnjaka. I Jean-Marie Massaud nudi zgodan trik: zrcalo Fiction naizgled je doista fiktivno jer se srebrni premaz 'otapa' u prozirno, neprimjetno staklo.

Omiljena je dizajnerska igra i tobožnja neravnoteža: ladice u visokoj komodi Aphrodite, čiji dizajn potpisuje Tadao Hoshino za Ligne Roset, naizgled samo što ne ispadnu, no učvršćene su na nevidljiv način. S obzirom na to da se mogu gotovo posve izvaditi iz komode i otvarati na različite načine, to otvara i brojne mogućnosti kombiniranja. Naizgled je nestabilan i stolić-polica Balancing Boxes, kojeg je dizajnerska grupa Front osmislila za Porro. Metalne kutije prividno padaju i međusobno se pretapaju.

Osobito je 'živahan' Cappellinijev stol Org - dizajner Fabio Novembre stvorio ga je tako da podsjeća na neku čudnu životinju sa stotinjak nogu, koja kao da jedva čeka da 'zbriše' na drugi kraj sobe.

Izvanredni efekti postižu se fotografskim 'preslikavanjem', u čemu osobito prednjače sofe Montanara koje je Meritalia proizvela prema zamisli poznatog talijanskog dizajnera Gaetana Pescea. Montanara stvara iluziju planinskog krajolika: sjedite na slapovima, naslanjate se na snježne vrhunce! Odlične fototrikove nude i tapete Komar, zidne naljepnice Caselio, Droogova posteljina-jezero, Morosova naizgled drvena a zapravo mekana klupa...

S osjećajem za dimenziju i teksturu duhovito se poigrao Elitis s 'razrezanim' tapetama, Fernando Brizio s 'polulažnom' komodom i Nendo s 'nacrtanim' geometrijskim stolićima. Francuskinja Stephanie Marin osmislila je neodoljivo 'kamenje' Livingstones - zapravo je riječ o vunenim podnim jastucima koji izgledaju poput oblutaka.

Neki su pak odlučili posve promijeniti uvriježene predodžbe o prostoru i predmetima. Tako talijanski brend Antartidee, iza kojega stoje Roberto Ferioli i Mauro Montermini, proizvodi iskrivljene i 'razlivene' predmete, a Droog naizgled prkosi sili teži s 'naopakim' visećim loncem za sobno bilje iz kojega zemlja ipak ne ispada, a voda se ne razlijeva!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju