Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike vrućine

Srpanj bi mogao oboriti sve temperaturne rekorde, glavni tajnik UN-a upozorava: "Klimatske promjene su tu. Zastrašujuće su, a to je tek početak"

Ovogodišnji bi mjesec srpanj trebao nadmašiti prethodne referentne vrijednosti kada je riječ o temperaturama, rekao je u četvrtak glavni tajnik UN-a António Guterres nakon što su znanstvenici kazali kako će, po svemu sudeći postati globalno najtopliji mjesec otkad postoje mjerenja.

Svjetska meteorološka organizacija UN-a (WMO) i Služba za klimatske promjene Copernicus Europske unije u zajedničkom su priopćenju također objavili kako je "iznimno vjerojatno" da će srpanj 2023. oboriti temperaturni rekord.

"Ne moramo čekati kraj mjeseca da bismo to znali. Po svemu sudeći srpanj 2023. oborit će sve rekorde. Klimatske promjene su tu. Zastrašujuće su. A to je tek početak", rekao je Guterres novinarima, dodavši da je stiglo "doba globalnog ključanja".

Posljedice srpanjskih vrućina evidentne su širom svijeta.

Tisuće turista pobjegle su pred šumskim požarima koji su zahvatili goleme dijelove grčkoga otoka Rodosa, a puno ljudi je stradalo od velikih vrućina na jugozapadu Sjedinjenih Država.

I temperature izmjerene na sjeverozapadu Kine iznosile su čak 52,2 Celzijeva stupnja, čime je oboren dosadašnji nacionalni rekord.

Pročitajte i ovo Stjepan Gašparović, načelnik općine Štitar Slavonci očajni Vlada najavila pomoć, ali ona neće biti dovoljna: "U našoj općini su troškovi veliki, a mnogo općina je pogođeno. Taj iznos ne može pokriti sve štete"

Premda WMO još ne želi službeno objaviti informaciju o rekordnoj srpanjskoj temperaturi, već čeka da mu u kolovozu budu dostupni konačni podaci, analiza njemačkoga Sveučilišta Leipzig objavljena u četvrtak pokazala je da će srpanj 2023. oboriti rekord.

Pročitajte i ovo Stjepan Gašparović, načelnik općine Štitar Slavonci očajni Vlada najavila pomoć, ali ona neće biti dovoljna: "U našoj općini su troškovi veliki, a mnogo općina je pogođeno. Taj iznos ne može pokriti sve štete"

Predviđa se da će srednja globalna temperatura za ovaj mjesec biti najmanje 0,2 Celzijeva stupnja viša u odnosu na srpanj 2019., koji je, po podacima EU-a, dosad bio najtopliji u 174-godišnjem praćenju podataka.

Procjenjuje se da će srpanj 2023. biti otprilike 1,5 Celzijeva stupnja iznad predindustrijskog prosjeka. WMO je potvrdio da su prva tri tjedna srpnja bila najtoplija ikada dosad zabilježena.

Komentirajući te vijesti, Michael Mann, klimatolog sa Sveučilišta u Pennsylvaniji rekao je kako je već sredinom srpnja bilo jasno da će to biti rekordno topao mjesec, što je "indikator da će se naš planet nastaviti i dalje zagrijavati sve dok sagorijevamo fosilna goriva".
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene