Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

"Nije više pouzdan"

Kaos u Washingtonu: Trump otpustio direktora FBI-a koji je istraživao izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump otpustio je direktora FBI-a, Jamesa Comeya, koji je bio dio istrage Trumpove predsjedničke kampanje 2016 koja se povezivala s Rusijom i njihovim navodnim utjecajem na izbore.

Republikanski predsjednik, Donald Trump, u utorak je smijenio jedog od najvažnijih američkih službenika zbog njegovog načina istraživanja email skandala koji je uključivao demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Trumpov potez iznenadio je Washington te je podigao sumnje među demokratima, ali i ostalim političarima, pošto se smatra da bi ovo moglo upućivati kako Bijela kuća pokušava sabotirati FBI istragu o umiješanosti Rusije u prošlogodišnje predsjedničke izbore.

Neki od demokrata su čak usporedili ovaj Trumpov potez s „Masakrom subotnje večeri“ iz 1973. godine, kada je tadašnji predsjednik Richard Nixon iznenada otpustio nezavisnog glavnog tužitelja koji je istraživao aferu Watergate.



Nedavno je direktor FBI-a također bio optuživan sa svih strana zbog istrage o privatnim email serverima Hillary Clinton. Mnogi demokrati smatraju kako je njegova najava ponovnog otvaranja istrage samo 11 dana prije izbora, koštalo demokratsku kandidatkinju predsjedništva.

Nije više pouzdan

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon svjedočenja u Senatu Trump optužuje bivšeg šefa FBI-ja za curenje informacija Slika nije dostupna Izjava na sedam stranica Bijela kuća razmatra Comeyevu izjavu koja tereti Trumpa

Donald Trump je iz Bijele kuće uputio pismu Comeyu u kojem mu objašnjava kako je važno da se sada pronađe vodstvo FBI-a koje će vratiti povjerenje javnosti i pouzdanost u provedbi zakona.

Predsjednik Trump je također u pismu naveo kako je prihvatio preporuku Državnog tužitelja Jeff Sessionsa da Comey ne može više održavati učinkovito vodstvo FBI-a. James Comey je trebao ostati na poziciji direktora FBI-a do rujna 2023. Na to mjesto ga je odabrao 2013. godine predsjednik Barack Obama.

Sessions je izjavio kako je Ministarstvo pravosuđa "posvećeno visokoj razini discipline, integriteta i vladavine zakona", te je "potreban novi početak". Nedugo nakon prvih dojmova o otpuštanju Comeyja, Bijela kuća je najavila da će potraga za Comeyevim nasljednikom početi odmah.

Comey je izgubio povjerenje demokrata jer se ispostavilo da je krivo informirao javnost o nekim pojedinostima o vođenju istrage elektroničke pošte Hillary Clinton.

Bomba na političkoj sceni

Vođa demokrata u Senatu Charles Schumer ja na vijest o Comeyjevoj smjeni zatražio imenovanje posebnoga tužitelja za istragu ruskoga uplitanja u izbore, jer bi javnost mogla opravdano sumnjati da je iznenadna smjena Comeyja s položaja pokušaj prikrivanja istine.

Dužnosnici Bijele kuće negirali su tvrdnje da je Trump imao politički motiv u Comeyjevoj smjeni.

Trumpov potez je odjeknuo kao bomba na američkoj političkoj sceni i izazvao zabrinutost među dijelom republikanaca te ogorčene kritike demokrata, koji su nekoliko sati prije smjene i sami pozivali Comeyja da odstupi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene