Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvara se mogućnost za prijavu za EU

Ove godine moguće gašenje OHR-a u BiH?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna zajednica planira tijekom ove godine ugasiti Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), a taj bi postupak mogao početi već u travnju pod uvjetom da BiH provede reforme koje su nužne kako bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Europskom unijom, tvrdi u nedjelju sarajevski 'Dnevni avaz'.

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, list navodi kako je procjena da bi stupanjem na snagu SAA bila otvorena mogućnost da BiH preda prijavu za punopravno članstvo u EU, a to ne bi bilo moguće ukoliko bi zemljom i dalje upravljao OHR.

Ukidanje OHR-a, međutim, ne bi istodobno značilo i potpuno odricanje međunarodne zajednice od intervencionističke uloge u BiH u slučaju potrebe. Sama pozicija visokog predstavnika sa svim postojećim širokim ovlastima koje uključuju i mogućnost smjene izabranih dužnosnika ne bi bila ukinuta i nju bi nastavio obnašati Valentin Inzko. On bi međutim ubuduće imao mali ured sa sjedištem u Bruxellesu umjesto u Sarajevu.

Od početka godine u parlamentu BiH nakon dugotrajnih besplodnih rasprava ipak su usvojeni zakoni o popisu stanovništva i o sustavu državne pomoći na kojima je inzistirala EU.

Ključni preostali uvjet za stupanje na snagu SAA je usklađivanje ustava i izbornog zakona BiH s presudom Europskog suda za ljudska prava koji je presudio kako BiH trenutno krši prava nacionalnih manjina jer njihovim pripadnicima ne omogućuje kandidiranje za članove Predsjendištva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.

Uz to se očekuje žurno usvajanje proračuna za 2012. godinu, kao i globalnog fiskalnog okvira za razdoblje do kraja 2014. godine.

Procjena je i kako je i pitanje supervizije nad distriktom Brčko gotovo rješeno pa se očekuje da krajem svibnja Vijeće za provedbu mira (PIC) donese i formalnu odluku o tome.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Poslan politički signal Plenković o otvaranju pregovora BiH i Europske unije: Otkrio kada će odluka biti donesena Slika nije dostupna Pokazala anketa BiH: Većina Hrvata bi treći entitet, a čak dvije trećine Srba odcjepljenje

Dodik prihvatio rješenje o raspodjeli vlasti na druge razine vlasti?

Važnim je ocijenjeno i pitanje raspodjele, odnosno uknjižbe vojne imovine što je opet bila tema na kojoj je tijekom posjeta Sarajevu inzistirao zamjenik američke državne tajnice William Burns. On je svojim sugovornicima u BiH prenio kao očekuje da to pitanje bude rješeno do summita NATO-a u Chicagu najavljenog za drugu polovicu svibnja što bi otvorilo put za provedbu ranije odobrenog Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Problem s vojnom imovinom je taj što NATO inzistira da imovina bivše SR BiH koja je potrebna oružanim snagama BiH bude i uknjižena na njih, odnosno na državu, dok vlasti Republike Srpske žele tu imovinu isključivo za entitete.

'Avaz' tvrdi kako je predsjednik RS-a Milorad Dodik napokon odlučio promijeniti mišljenje, te je dužnosnicima EU i SAD već obećao kako će pristati na ponuđeno rješenje o raspodjeli državne imovine na druge razine vlasti, što je još još jedan od 'pet ciljeva plus dva uvjeta' koja je ranije utvrdio PIC kao pretpostavku za pokretanje rasprave o zatvaranju OHR-a.

Neke članice PIC-a, poput Rusije, odavno inzistiraju da se OHR zatvori što prije, ali druge, poput Turske koja u tom dijelu zastupa i stajališta Organizacije islamske konferencije (OIC) prema takvim su prijedlozima krajnje rezervirane jer smatraju da BiH i dalje treba snažnu međunarodnu potporu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene