Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od Turske do Balkana

Ovako započinje put izbjeglica prema zapadnoj Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za mnoge izbjeglice koji bježe s Bliskog istoka, put prema Europi počinje u turskom lučkom gradu Izmir.

Mnogi koji kreću na put prema Europi iz Izmira nedavno su stigli u taj grad avionom ili brodom iz Libanona. Potom dio puta nastavljaju čamcima. Krijumčari koji omogućuju putovanja iz Turske u Grčku putovanje naplaćuju 1.200 eura, odnosno oko 9.000 kuna po osobi, piše CNN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šentilj pretrpan Austrija tijekom noći nije puštala izbjeglice u zemlju, Slovenija prepuna Slika nije dostupna EK odobrila Grčkoj 5,9 milijuna eura pomoći za migrante

'Nemamo drugog izbora. Ako se vratimo u Siriju, poginut ćemo. Ostali smo bez kuće, nemamo novca. Sve što imamo ulažemo za put u Europu', rekao je jedan Sirijac koji putuje sa suprugom i dvoje djece.

Drugi muškarac tvrdi da bježi od vojske jer je mobiliziran, ali ne želi se boriti. 'Ne želim više ratovati. Ne želim ubijati. Ne želim biti ubijen', rekao je.

Najskuplji i najopasniji put je preko Egejskog mora. S pojedinih turskih plaža do grčkih otoka svega je 16 kilometara. I danju i noću brojni čamci na napuhavanje polaze iz Turske prema Grčkoj. Samo poneke zaustavlja turska obalna straža.

UŽIVO - Mađari postavili čelična vrata na granicu; Na Harmici policija među prosvjednike bacila sprej za samoobranu

Tajno je snimljeno jedno od pretrpanih plovila. U jednom se trenutku vidi kako s njega iskače osoba koja je upravljala njime. Plovilo potom kruži nekoliko puta, a više od 40 putnika bori se s kormilom.

Jednog sličnog putovanja prisjetio se 27-godišnji Yusug Abudan. Izgubili smo se na moru. Kapetan je bio iz Afganistana i nije znao put do Grčke. Neki su mu putnici pomoću GPS govorili u kojem smjeru treba ići. Ne preporučujem nikome da ide morem', rekao je Abudan.

Prema podacima UN -a, dnevno na Lesbos stigne 50 brodova s 1.000 do 3.000 migranata, a 70 posto njih su Sirijci. Grčke vlasti registriraju migrante. S novim dokumentima odlaze u Atenu, a potom nastavljaju put prema sjeveru.

Makedonska Vlada u suradnji s UNHCR-om, pretvorila je svoju zemlju u tranzitni koridor za migrante i izbjeglice. Ohrabruje ih se da prođu kroz Makedoniju i put nastave kroz Srbiju. Prema službenim podacima, od 19. lipnja kroz Makedoniju je prošlo 70.000 ilegalnih migranata, a samo 49 zatražilo ih je azil.

Većina ih kupuje željezničke karte, koje su u srpnju koštale 10 eura, a sada se migrantima naplaćuju 25 eura po osobi. Srbijom također prolaze neometano. No, u Mađarskoj ih čeka žičana ograda.

'Sada čekam. Nemam izbora. Vratiti se u Siriju nije izbor', rekao je jedan Sirijac koji čeka na srpsko mađarskoj granici ulaz u Mađarsku.

Nakon što je Mađarska zatvorila granicu, migranti svoj put prema zapadnoj Europi traže kroz Hrvatsku u kojoj se registriraju i kreću dalje. Migranti u pravilu razumiju zašto se neke europske zemlje opiru tolikoj migraciji. 'Boje se da će dolaziti sve više i više i više migranata i da će im sve biti teško kontrolirati', rekao je jedan mladi Iračanin koji u Europi želi nastaviti studiranje.

Sa željezničkog kolodvora u Tovarniku, imigranti vlakom nastavljaju put prema mađarskoj ili slovenskoj granici. Vrlo je brzo postalo sasvim jasno da je rijeka migranata bila previše za Hrvatsku. Vlast je očekivala oko 500 migranata dnevno, a u 36 sati stiglo ih je 7.000 te se brojka brzo povećavala.

Čak i nekoliko mjeseci nakon početka migrantske krize, europske vlasti još se bore s dogovorom što učiniti s toliko mnogo ljudi koji svakodnevno pristižu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene