Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema struje ni interneta

Sirija: Borba za goli život njima je svakodnevica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakodnevno im prijeti snajperisti strateški postavljeni po ulicama. Nemaju struje niti ikakvih komunikacijskih veza, a većina ih je već izgubila neku blisku osobu.

Ukoliko vladine snage otvore vatru na zakrčene ulice sirijskog grada Alepa ta bi se država mogla suočiti s pravim maskarom. 'Oslobodilačka vojska Sirije je ovdje da civilima pomognemo doći na posao, ali vladine snage stacionirane su u blizini zbog čega građani moraju prekinuti svoje svakodnevne aktivnosti. Najviše se bojimo da bi ulice mogli zasuti meci što će dovesti do maskra', kaže jedan vojnik iz pobunjeničkih redova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ofenziva Sirijski režim kontrolira više od polovice pobunjeničkog dijela Alepa Slika nije dostupna Ključne činjenice Nekoć gospodarsko središte - danas pustoš

Pobunjenička vojska trenutno kontrolira Alep, ali su sukobi s Asadovim snagama i dalje česti, a cilj pobunjenika je izolirati vladinu vojsku iz sjevernih pokrajina Alepa i Idliba te istočne pokrajine Deir al-Zol koja je iznimno bogata naftom.

>> Sirija bez interneta, velike borbe kod zračne luke u Damasku

Ulice Alepa zakrčene su vozilima građana, vozilima javnog prijevoza i kamionima kojima grad obilaze pobunjenici. Semafori ne rade jer ih je većina stradala u pucnjavi i bombardiranju Alepa. Ni masovni nestanci struje nisu nikakva nepoznanica stanovnicima ovog grada.

Iako pobunjenici tvrde da na sve načine pokušavaju zaštiti civile od strateški pozicioniranih snajperista Asadove vojske, meci snajpera svakodnevno pogode dvije do tri mete na ulicama Alepa.

Sirijci su potpuno odsječeni od ostatka svijeta što se tiče komunikacija jer su 29. studenog prekinute internetske veze, a i mreže mobilne i fiksne telefonije su u kvaru. Sirijska vlada tvrdi kako je to djelo terorista, no skupine za zaštitu ljudskih prava uvjerene su kako je to vladinih ruku djelo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene