Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koji je Putinov cilj?

OVAKAV ZAPAD NISMO VIDJELI Prijeti li nam zbog Rusa u Siriji novi Hladni rat?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija svakim danom sve više i više zaprepaštava Zapad, koji kao da se budi iz sna i shvaća da je Rusija vojna sila, s kojom doista nema šale.

SAD i njezini saveznici sve su više nervozni oko činjenice da Rusija na Bliskom istoku koristi svoja sofisticirana vojna oružja, kojima podupire režim sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada. Zapad se ne boji toliko borbenih zrakoplova, dronova i bombardera, već špijunskog naoružanja, koje se pokazuje najmoćnijim i opasnim. Rusija prilikom korištenja opreme za nadzor i ometanje komunikacija i radara, ne cilja samo džihadiste Islamske države, već i sirijske pobunjenike te pritom Zapadu pokazuje svu svoju moć.

Pročitajte i ovo Inauguracija Vladimira Putina - 4 na vlasti već 25 godina Putin prisegnuo u velebnoj palači optočenoj zlatom: Među gostima i slavni američki glumac Ruski predsjednik Vladimir Putin i zrakoplovstvo i mornarica "Ovo je odgovor": Putin naredio vježbe uporabe nuklearnog oružja

"Još uvijek pokušavamo dokučiti kakav im je strateški cilj. Očito potpora Asadovom režimu, oni su već desetljećima saveznici. Tu postoje značajne zračne snage i nekoliko tisuća vojnika, dovoljno da se zaštiti ruska zračna luka. Očito je da Rusija pokušava zaštititi svoje nacionalne interese te postati igrač u toj regiji", smatra Roger Shanahan, stručnjak za Bliski istok sa Sveučilišta Lowy, prenosi news.com.au.

No Shanahan ne vidi bojazan od novog Hladnog rata, ali u toj procjeni s njim se mnogi ne slažu. Američki dužnosnici istaknuli su za britanske medije kako razmišljaju o ponovnom uvođenju protokola koji su korišteni za prevenciju takve vrste sučeljavanja između Rusije i Zapada.

Zašto je Zapad u strahu?

Rusija koristi ratnu tehnologiju usmjerenu taktici "hibridnog ratovanja", prikrivenim i obmanjujućim vojnim operacijama, kako bi se postigli strateški ciljevi.

SVE JE POČELO OD GRAFITA Od građanskog rata do najveće humanitarne katastrofe od Drugog svjetskog rata

Elektronsko ratovanje je jedna od najjačih ruskih točaka, kojom onda nadmašuje čak i sam Zapad. Uporaba tehnologije za ometanje, može direktno utjecati na tehnologiju koju koristi NATO, ostavljajući pilote prepuštenima samim sebi te time dajući Rusiji ogromnu vojnu prednost pred Zapadom.

Koga zapravo Rusi gađaju?

Rusi su u srijedu ispalili čak 26 krstarećih projektila na sjever, sjeveroistok Sirije, svi od kojih su uništili zadane ciljeve na tlu. SAD je pokušao potkopati taj uspjeh informacijom da su četiri projektila pala na Iran, što su iranske vlasti demantirale.

Ruski odgovor je bio i pomalo sarkastičan. "Koliko god to bilo neugodno i neočekivano za naše kolege u pentagonu i Langleyju... sve rakete ispaljene s brodova pronašle su svoje mete", poručio je glasnogovornik ruskog ministartva obrane, Igor Konašenkov.

SAD je nakon toga upozorio na potrebu dodatnih razgovora, kako bi se izbjegli mogući budući nesporazumi.

Putinova agenda

Shanahan tvrdi da je ruski cilj u Siriji zapravo jednostavan - jačanje Asadovog režima i prepuštanje američkoj koaliciji da se bavi Islamskom državom. Na taj način u Siriji slabe sve frakcije, osim Asada, čime jača i pozicija Rusije u toj zemlji, odnosno držanju uzdi vlasti u njezinim rukama.

No što je dugoročni Putinov plan, znaju samo Putin i njegovi suradnici, a upravo to ostatak svijeta itekako brine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene