Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima dva sina

Moderna obitelj: Djeci ne govori 'ne', sama odlučuju o svemu, čak i psuju majku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bea Marshall je majka koja je odlučila svojoj djeci ne govoriti 'ne' na zahtjeve koje pred nju postavljaju. Evo kako to funkcionira...

Britanka Bea Marshall, koja se bavi treningom za roditelje, je majka čiji je trogodišnji sin za doručak jednog dana poželio jesti sladoled. To je i dobio. Bea je zagovarateljica 'Da roditeljstva', modela za odgoj djece čiji je cilj zadovoljiti djetetove želje, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije Ilustracija dane su provodili igrajući se Užas u Istri! Majka s dečkom otišla na put, maloljetnu djecu ostavila danima samu u mračnom prostoru bez grijanja

Ima dva sina Peepa (9) i Josa (8) koji sami odlučuju u koje će doba ići spavati, hoće li radije igrati igrice ili večerati, šarati bojicama po zidu ili papiru... Čak im je dopušteno i da psuju svoju majku.

Bea u svom odnosu s djecom rado koristi riječi poput 'rješavanje', 'sloboda', 'izbor', 'otvorenost za razgovor'...

Novinarka Daily Maila, posjetila ih je njihovom domu i ispričala kako su djeca, kada je došla, jela doručak (ne sladoled), pristojno sjedila za stolom i normalno razgovarala. Nakon toga su dovršavali svoj domaći zadatak - ukrašavanje jaja za uskrsno natjecanje u školi.

Roditelji 5-godišnjakinji dopustili da pliva s morskim psima!

Bea kaže da djeci nije rekla da im u posjet dolazi novinarka, nego njezina prijateljica.

Novinarku je zanimalo što bi se dogodilo da se jednog dana probude i kažu da ne žele u školu. 'To se ne događa često, ali kada se dogodi, kažem: Hajde dečki, trebamo ići' i oni idu. Ako žele razgovarati o tome zašto im se ne ide u školu, razgovaramo o tome i otišli bi u školu', kaže Bea.

Sve je počelo kada se rodio Peep, a Bea ga je željela hraniti kada bi on to tražio. Svi su joj savjetovali da se dijete hrani svaka četiri sata, po rasporedu. Međutim, Peep je imao grčeve i Bea je odlučila da će ga hraniti kada on to zatraži. 'Ako je gladan, nahranit ću ga', rekla je Bea za odluku koju je donijela prije devet godina.

Nakon 19 mjeseci, rodio se Jos, a Peep je postao pravo 'živo' dijete. 'Radio je ono što rade djeca, kao što je udaranje i uzimanje stvari iz tuđih ruku. Nisam znala kako da se prema tome postavim. Drugi su kažnjavali djecu na ovaj ili onaj način. To sam i ja pokušala primijeniti, ali na Peepa to jednostavno nije djelovalo. Mislim da nije bio posebno zločest, ali osjećala sam pritisak od društva da moje dijete mora biti dobar mali dječak. Isprva sam slušala sve savjete', kaže Bea.

Kažnjavanje nije uspjelo, a Bea kaže da je uskoro shvatila da je to tako jer on zapravo ne razumije što je učinio loše i zašto je kažnjen. Kada je navršio tri godine, Bea je, tvrdi doživjela 'prosvjetljenje'.

Prvo je bio kada je čula Peepa da jednoj njezinoj prijateljici kaže 'molim te' nakon što ju je zamolio da mu da sok. 'Nisam učila svoju djecu da kažu 'molim' ili 'hvala'. Naučili su to jer su gledali mene, kako ja to radim', kaže Bea.

Nekoliko dana nakon toga vidjela je jednu majku kako svom djetetu pokušava obući kaput, a ono to nije htjelo. Majka mu je govorila: Moraš obući kaput jer će ti biti hladno. Bea je mislila: Dijete će kaput zatražiti tek kad mu bude hladno, kad shvati što hladno znači.
Jedna studija procjenjuje da dijete dok odrasta čuje 148.000 puta riječ 'ne', dok tek nekoliko tisuća puta čuje riječ 'da'.

Međutim, svoje 'Da roditeljstvo', i sama priznaje, u jednom je trenutku dovela do ekstremne razine, dopuštajući djetetu da primjerice jede sladoled za doručak tri mjeseca. Ubrzo je shvatila da ne mora govoriti 'ne' da bi se stvari dogodile onako kako ona želi. Potrebna je persuazija.

'Nakon tri mjeseca, Peep je odlučio da više ne želi jesti sladoled za doručak. Sada oba moja sina imaju zdrave stavove o hrani. Ni jedan ne jede previše i rijetko traže da im se tanjur ponovno napuni nakon pojedenog obroka, jer znaju da hranu mogu dobiti kada žele', kaže Bea.

Zaključuje da se oba dječaka dobro socijaliziraju i kada se igraju kod prijatelja, njihovi roditelji joj uvijek kažu da su bili pristojni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene