Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena birališta u Kataloniji!

Hoće li uskoro završiti Španjolska kakvu poznajemo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovi izbori su najvažniji otkako je Katalonija 1980. dobila nazad svoju autonomnu vladu Generalitat.

Otvorila su se birališta u nedjelju u Kataloniji na regionalnim izborima za regionalni parlament i vladu koji će onda odlučivati o prijedlogu da ta španjolska pokrajina postane neovisna i izdvoji se iz sastava Španjolske najkasnije do 2017.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čvrsto podupire Španjolsku Juncker pozvao Europu da ustane protiv separatizama: "Nacionalizmi su otrovi" Slika nije dostupna Španjolska odlučuje o ukidanju autonomije Većina u katalonskom parlamentu traži proglašenje republike Katalonije

Glavna lista pristaša neovisnosti Junts pel si (Zajedno za 'da'), koje je čelnik katalonski predsjednik na odlasku Artur Mas, želi pokrenuti proces odcjepljenja ako zajedno s drugom takvom listom CUP (krajnja ljevica) osvoji apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu. Oko 2700 biračkih mjesta bit će otvoreno do 20.00 sati po mjesnom i po srednjoeuropskome vremenu, a prvi podatci o izlaznosti bit će poznati u 14.00 sati.

Zagovornici neovisnosti Katalonije osvajaju većinu u regionalnom parlamentu

Kako navode ankete, dvije liste koje su za neovisnost mogle bi dobiti većinu mjesta (68 od 135). Regionalnu vladu od 2010. predvodi Artur Mas (desni centar). Ovi izbori su najvažniji otkako je Katalonija 1980. dobila nazad svoju autonomnu vladu Generalitat.

Regionalni predsjednik sprema se proglasiti novu državu, a premijer tvrdi - neće biti nezavisna

Španjolski premijer Mariano Rajoy se žestoko protivi ideji da Katalonija bude neovisna i govori da je to "besmislica". Rajoyev čvrst stav protiv odcjepljenja Katalonije ima potporu čelnika diljem Europe koji su svjesni da bi bilo kakav ustupak Kataloncima mogao potaknuti nadu kod ostalih secesionističkih pokreta u Europi.

Katalonija je najbogatija španjolska regija i sudjeluje u španjolskom BDP-u s 20 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene