Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati anketa:

Zagovornici neovisnosti Katalonije osvajaju većinu u regionalnom parlamentu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izborima će se prema predviđanju anketa odazvati između 70 i 72 posto birača.

Katalonske stranke koje zagovaraju neovisnost te sjeveroistočne španjolske pokrajine mogle bi u regionalnom parlamentu nakon izbora 27. rujna dobiti apsolutnu većinu, pokažu li se točnima ankete koje je u nedjelju objavio katalonski list El Periodico.

Pročitajte i ovo Ipsos kutije - 3 Agencija Ipsos Vrijedno istraživanje na dan izbora: "Prilazit ćemo otprilike svakom četvrtom biraču" Zastave Katalonije Podijeljena mišljenja Deseci tisuća Katalonaca na skupu za neoavisnost: Pozvali na novi referendum

Lista Junts pel Si na kojoj su kandidati konzervativne nacionalističke stranke CDC i kandidati lijevog ERC-a koji zagovaraju neovisnost, po ispitivanju dobivaju 38,8 posto glasova, što bi im zajamčilo između 60 i 62 zastupnika u parlamentu.

Lijevo orijentirana stranka CUP, koja također zagovara neovisnost, s osvojenih šest posto glasova dobila bi između sedam i osam zastupnika, što znači da bi zajedno osvojili 68 mjesta, a to predstavlja apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu.

Očekuju li pokrajinu s najviše Hrvata u Španjolskoj velike promjene?

No unatoč tomu što Junts pel Si i dalje smatra da bi osvajanje većine u parlamentu zagovornicima neovisnosti omogućilo nastavak procesa prema neovisnosti pokrajine, CUP smatra da to neće biti legitimno ako sve stranke koje žele neovisnost zajedno ne prikupe više od 50 posto glasova, a to se neće ostvariti jer po istraživanju neće prikupiti više od 44,8 posto glasova.

Naime, bez glasova CUP-a, zagovornici neovisnosti ne bi imali više apsolutnu većinu u parlamentu.

S obzirom na takvu situaciju "animiranje birača koji su još neodlučni moglo bi predstavljati odlučan faktor", piše Periodico.

Anketa predviđa da će se izborima odazvati između 70 i 72 posto birača. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene