Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tablete povezane sa smrću najmanje petnaest žena koje su se podvrgnule postupku sterilizacije u Indiji vjerojatno su sadržavale kemijsku komponentu koja se koristi u otrovu za štakore, izjavila su u subotu dva visoka dužnosnika u indijskoj državi Chhattisgarh.


Preliminarni testovi tableta antibiotika ciprocina otkrili su da su one sadržavale cink fosfid, rekao je za Reuters dužnosnik Siddhartha Pardeshi.

Vezani članci Predsjednik SAD-a Donald Trump Policija na državnoj granici uhitila ženu za koju sumnja da je Trumpu poslala otrov, sa sobom imala vatreno oružje Donald Trump Donaldu Trumpu upućeno pismo sa smrtonosnom tvari, otkriveno i odakle je poslano

Antibiotici su podijeljeni ženama prilikom masovne sterilizacije održane prije tjedan dana u toj osiromašenoj državi. Najmanje 15 žena je umrlo.

Vlasti su naredile analizu tableta nakon što je otkriveno da je cink fosfid nađen u obližnoj tvornici Mahawar Pharmaceuticalsa, tvrtke u središtu istrage smrtnih slučajeva prilikom provedbe masovne sterilizacije u sklopu vladinog programa za obiteljsko planiranje, kazali su dužnosnici.

Uzorci lijekova poslani su u laboratorije u Delhiju i Kolkati kako bi se potvdilo da su tablete kontaminirane kao što je pokazala preliminarna analiza, rekao je Pardeshi.

Ubili ih masovnom sterilizacijom: Jedan liječnik u pet sati operirao 83 žene?!

Brojne su žene još uvijek hospitalizirane.

Sterilizacija žena redovito se organizira u raznim indijskim državama u sklopu državnog programa kontrole rađanja u zemlji s više od 1,2 milijarde stanovnika. Prošle je godine sterilizirano četiri milijuna ljudi, velikom većinom žena jer se vazektomija, podvezivanje sjemenovoda, puno rjeđe provodi iako je taj zahvat jednostavniji i znatno manje kompliciran od postupaka koji se izvode nad ženama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook