Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uređaj koji detektira emocije

SUPERSTROJ će otkriti ako ste ljuti, sretni, uzbuđeni...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tim znanstvenika s MIT-a kreirao je napravu koja može otkriti osnovne ljudske emocije koristeći bežičnu tehnologiju. Nazvan EQ- Radio, uređaj analizira male varijacije u intervalima otkucaja srca kako bi otkrio je li osoba sretna, tužna, uzbuđena ili ljuta.

Procjenjivanje ljudskih emocija samo na temelju njihova izraza lica nije uvijek lako niti su zaključci koje izvodima samo promatrajući izraze nečijeg lica uvijek točni. Međutim, nova tehnologija koja dolazi s prestižnih američkog sveučilišta MIT može mjeriti čak i najsuptilnije promjene u disanju i otkucajima srca, dopuštajući time istraživačima da detektiraju je li osoba sretna, tužna, ushićena ili srdita, piše Futurism.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znanstvenici razvili senzore Stiže 'cyber zagrljaj' - osjećaj isti kao i u stvarnosti Slika nije dostupna Gen za depresiju povećava dio mozga za negativne osjećaje

EQ-Radio izdvaja podatke iz bežičnih signala i pretvara ih u efikasnije metode od postojećih koje se dobivaju s globalnim detektorom osjećaja - koji se oslanja na tjelesne senzore ili tehnologiju prepoznavanja lica.

'EQ-Radio šalje bežične signale koji reflektiraju otkucaje srca pojedinca. Analiziraju male promjene u otkucajima srca kako bi odredili njihovu razinu ili uzbuđenje', rekla je profesorica Dina Katabi, voditeljica ovog projekta na MIT-u.

Ova mjerenja se koriste kako bi odredili emocije. Kada signali pokazuju nižu razinu uzbuđenosti i negativan utjecaj, uređaj registrira emociju tuge. Suprotno tome, visoka razina uzbuđenja i pozitivan utjecaj interpretira kao ushićenost.

Razumijevajući kako ljudsko srce reagira kroz različita emotivna stanja, EQ-Radio može detektirati spektar osnovnih emocija s 87 postotnom točnošću.

EQ-Radio otkriva kako bežični signali mogu prikupiti informacije o ljudskom ponašanju koje nije odmah očito.

A to bi moglo biti biti primjenjivo na nekoliko industrija, među kojima je i zdravstvo. 'Naš rad pokazuje da bežični signali mogu zabilježiti informacije o ljudskom ponašanju koje nije uvijek vidljivo golom oku.

Vjerujemo da bi naši rezultati mogli utabati put budućim tehnologijama koji može pomoći u nadzoru i dijagnozi stanja poput depresije i anksioznosti', zaključuje Katabi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene