Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Posjetitelj" iz druge galaksije

Otkriveno porijeklo misterioznog asteroida u obliku cigare koji je zbunio i Stephena Hawkinga

Otkriveno porijeklo misterioznog asteroida u obliku cigare koji je zbunio i Stephena Hawkinga (Foto: AFP)
Otkriveno porijeklo misterioznog asteroida u obliku cigare koji je zbunio i Stephena Hawkinga (Foto: AFP) Foto: Afp
Akademik sa Sveučilišta u Hertfordshireu Fabo Feng otkrio je porijeklo asteroida Oumuamua koji je nedavno prošao pored Zemlje, a za kojeg se mislilo da bi mogao biti svemirski brod izvanzemaljaca.

Neobičan međuzvjezdani objekt u obliku cigare prvi put je prošao pored Zemlje u listopadu 2017. i izazvao veliko uzbuđenje. Naime, zbog neobičnog oblika mnogi su smatrali kako objekt nije prirodnog podrijetla nego umjetnog, tj. kako se možda radi o izvanzemaljskoj letjelici

Pročitajte i ovo Svemir - 1 Burni dani Dva velika asteroida prolaze kraj Zemlje, očekuju se još tri: Veličine su putničkih zrakoplova Asteroid/Ilustracija (Foto: AFP) BLISKI SUSRET Asteroid veličine kombija proletjet će noćas pored Zemlje, NASA poslala poruku

Znanstvenici, uključujući i Stephena Hawkinga, bili su zbunjeni. Projekt Breakthrough Listen u prosincu je objavio kako planiraju provesti još testiranja nakon što prvotna nisu pokazala znakove izvanzemaljskog života, piše Express.co.uk.

Međutim, akademik Fabo Feng sa Sveučilišta u Hertfordshireu misli da je možda otkrio porijeklo asteroida Oumuamua.

"Moja najnovija studija nam daje uvid u to otkud bi mogao dolaziti asteroid Oumuamua. Rekonstruirajući kretanje objekta moje istraživanje sugerira da je najvjerojatnije došao iz Plejade, obližnje pokretne skupine mladih zvijezda.

"Najvjerojatnije je izbačen iz svog sunčevog sustava i od tada putuje", smatra Feng. 

Riječ je o prvom takvom "posjetitelju" iz druge galaksije koji je oučen u našem Sunčevom sustavu i nije poznato koliko dugo putuje. 19. listopada uočio ga je Pan-STARRS1 teleskop na Havajima. Objekt putuje brzinom od 95.000 kilometara na sat.

"Napravio sam simulaciju njegove putanje i usporedio je s kretanjima obližnjih zvijezda. Otkrio sam da je objekt prošao pored 109 zvijezda unutar udaljenosti od 16 svjetlosnih godina.

"Prošao je pored 5 zvijezda iz skupine Plejade i to vrlo malom brzinom u odnosu na njihovo kretanje", kaže akademik Feng.

Dodatno je pojasnio i zašto je ovaj međuzvjezdani obekt "spor" u odnosu na druge objekte u našoj galaksiji. 

"Vjerojatno je još "mlad" i nije puno putovao u odnosu na druge objekte koji s vremenom ubrzavaju". 

Unatoč tome što je to prvi i za sada jedini međuzvjezdani objekt uočen u našoj galaksiji akademik Feng smatra da takvih objekata ima na milijune, samo što ih još nismo uočili.

"Moje istraživanje sugerira da vjerojatno ima više od 46 milijuna sličnih međuzvjezdanih objekata koji svake godine ulaze u Sunčev sustav. Većina njih su predaleko da bi ih mi mogli vidjeti s teleskopima koje sada imamo. No, novi teleskopi i istraživanja će uskoro moći pronaći te međuzvjezdane glasnike, koji nam možda šalju važne informacije o tome kako se formiraju zvijezde i planete".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene